Boekenarchief T-U-V

Elfie Tromp

http://www.elfietromp.nl

 

altUnderdog
Elfie Tromp


‘Haar broer is een raam dat half openstaat. Een wapperend gordijn ontneemt je het zicht. Soms komt er een flard geluid uit. Als de wind goed staat, waait het gordijn even opzij en heb je een inkijkje. Maar het grote verhaal, dat wat er zich daarbinnen afspeelt, moet je zelf verzinnen‘


Zo typeert de zus van Rein haar broer. Ze is dol op hem, en ze denkt graag terug aan hun gezamenlijke jeugdavonturen, maar het wordt steeds moeilijker om contact met hem te krijgen. Ze weet dat het ook aan haar eigen omstandigheden ligt, ze wil zo graag een kind, maar haar man deelt haar enthousiasme niet en daar piekert ze over.


Rein is verslaafd aan World of Warcraft, een computergame. Avonden, nachten zelfs brengt hij door voor het scherm. Hij speelt in een team, en door te chatten heeft hij zijn medespelers al aardig leren kennen. Dat geldt speciaal voor de groepsleider: in het spel is zij de elf Jodida. In werkelijkheid is zij Karin. Er mag niet naar gerefereerd worden, maar iedereen weet dat zij een vorm van ongeneeslijke kanker heeft.
Rein verliest zich het liefst in de computerwereld, maar er moet nu eenmaal ook gewerkt worden. Dat doet hij in de kennel die door zijn moeder Vera en zus Adelien beheerd wordt. De dames zijn fanatiek bezig met het trainen van Afghaanse windhonden:

‘Perfectie in zes punten. Vuur dat zich uitrekt. Aan de ene kant verschijnt een staart met een sierlijke krul aan het eind, hardt uit. Kraakbeen in een cirkel. De andere kant wordt een snuit. Gepunt, geopend. De vlammen druipen langs vier gespierde poten en zetten zich als een tapijtrand vast. Een meezwierende bies. Gestrekt en gekromd. Een hond.’


Hun passie loont echter niet langer. Ze slepen nog steeds de ene prijs na de andere in de wacht, maar ze halen de kosten er niet meer uit. Dan ziet Vera die ene mogelijkheid: als ze nu hun topteef laten dekken door de topreu van de wereld, komt het misschien goed. Die reu is eigendom van een Australische hondenkennel. De eigenaar is een excentriek persoon, en Vera is dan ook door het dolle heen als het er op begint te lijken dat haar teef welkom is. Maar de reis naar Australië zal niet op rolletjes verlopen.


In een wervelend en vaak ironisch grappig verhaal lezen we over de ins and outs van de hondensport en hondenhandel, over de rol van een druïde in de computerwereld, over een prille liefde en over de outbacks van Australië.
Elfie Tromp laat het verhaal heen en weer zwieren tussen de personages, weet situaties vaak in een enkele zin duidelijk te maken, en trakteert de lezer op mooie beschrijvingen.


Rein is degene met de meeste vertelruimte. Omdat hij ‘anders’ is, en een jonge man die nog moet beslissen wat hij met zijn leven gaat doen, is hij degene die zorgt voor een spanningsboog. De tegenstelling met zijn zus is heel duidelijk, en de moeder zorgt vooral voor het hilarische element. De vader is een schimmig persoon op de achtergrond, maar hij mag even de lont onder een smeulend vuurtje aansteken.
De hoofdstukken – trimesters – worden op een speciale manier aangeduid. Elfie Tromp maakt duidelijk dat niets toevallig is in haar roman.


De Underdog is een prachtige psychologische verhaal, waarbij de rol van de underdog niet alleen voor een hond is weggelegd en waarin mensen geconfronteerd worden met hun diepste zelf.


Elfie Tromp (1985) is schrijver en columnist. Underdog, haar tweede roman, is genomineerd voor de BNG Literatuurprijs en Diorapthe.


ISBN 9789044534917 | Hardcover| 223 pagina's | Uitgeverij De Geus | november 2015

© Marjo, 10 juli 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER