Boekenarchief T-U-V

Schilderslief
Simone van der Vlugt


Als je iemand vraagt wat de naam van de vrouw van Rembrandt was dan zal het antwoord Saskia zijn of Hendrickje Stoffels. Maar Rembrandt heeft met nog een vrouw samengeleefd, te weten Geertje Dircx. Zij is veel minder bekend geworden, waarschijnlijk omdat het stel met ruzie uit elkaar ging. Rembrandt was zelfs zo boos op haar dat hij Geertje in het spinhuis (tuchthuis) liet opsluiten. Dat gegeven vond Simone van der Vlugt interessant en is de archieven in gedoken om zo meer te weten te komen over deze vrij onbekende Geertje.


Zoals we inmiddels van haar gewend zijn heeft de schrijfster vervolgens een prachtig historische roman om deze geliefde van Rembrandt geweven. We gaan met haar mee terug in de tijd, naar de hoogtijdagen van Rembrandt. Met Saskia gaat het niet goed en Geertje is aangenomen om voor Titus, de zoon van de schilder, en Saskia te zorgen. Geertje doet haar best maar na 10 maanden overlijdt Saskia. Rembrandt is kapot van verdriet maar de zaken gaan door. Geertje probeert zo goed en zo kwaad als ze kan alles op te vangen en Rembrandt bij te staan in de dingen die zich voordoen.


Rembrandt wordt verliefd op Geertje, of is hij blij dat er een vrouw is die voor hem zorgt? In elk geval spreekt hij zijn waardering uit en geeft haar uiteindelijk enkele sieraden, waaronder een prachtige ring, die van Saskia waren. Vanwege een clausule in Saskia's erfenis, kan Rembrandt namelijk niet meer trouwen maar Geertje ziet in de gift van Rembrandt een verkapt huwelijk. Voor haar gevoel is ze sinds die gift zijn vrouw.
Ze is gek op 'haar man'. Komt graag in het atelier waar de leerlingen werken. Ze heeft het goed en geniet van de sfeer in huis zo samen met Titus en Rembrandt.
Natuurlijk leeft ze voor de buitenwereld in zonde, maar de rebelse Rembrandt weet haar gerust te stellen. Het is prima zo.


Maar dan verschijnt de knappe, jonge Hendrickje Stoffels op het toneel... en dan verandert alles. Geertje wordt niet meer gewaardeerd, wordt terzijde geschoven en dat pikt ze niet. Zij gaat tegen de rijke, barse schilder in! Dat is zeer ongewoon en dat zal ze weten! Ze heeft haar tijd niet mee. Het wordt een pittige strijd...


Het wordt een heerlijk meeslepend verhaal, Geertje Dircx is een pittige dame die zich niet zomaar alles laat zeggen en Rembrandt is een koppige, wispelturige man. Het knalt er flink op los. Simone van der Vlugt heeft zich weer fantastisch ingeleefd in de tijd en heeft de onbekende Geertje met dit boek een blijvende stem gegeven. Achterin het boek zijn ook de papieren rond de rechtszaken opgenomen wat het boek helemaal iets extra's geeft.
Fijn boek!


ISBN 9789026346194| Hardcover | 320 pagina's | Uitgeverij Ambo Anthos | augustus 2019

© Dettie, 3 augustus 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER