Boekenarchief T-U-V

De sleutel tot het familiegeheim
Luize Valente


Deze roman, het debuut van Luize Valente, vertelt het verhaal van Iona die op zoek gaat naar haar joodse wortels en die daarmee belandt in het ondergrondse jodendom in Brazilië. Valente weet waar zij over schrijft, aangezien zij over dit onderwerp al eerder twee documentaires maakte. Dat komt heel duidelijk naar voren in het boek en dat maakt deze roman ook boeiend om te lezen.


Naast het mooie verhaal dat Valente vertelt, leer je meteen de geschiedenis van het ondergrondse jodendom in Brazilië kennen. Joden die aan het einde van de 16de eeuw vanuit Spanje en Portugal tijdens de inquisitie naar Nederland waren gevlucht, vertrokken in de zeventiende eeuw vanuit Amsterdam naar Recife dat zij het ‘nieuwe Jeruzalem’ noemden. Toen de Nederlanders echter Brazilië moesten afstaan aan de Portugezen kwam het joodse geloof opnieuw in de verdrukking en was de joodse gemeenschap opnieuw genoodzaakt ‘ondergronds’ te gaan. Zij werden daarmee de “nieuwe christenen”, maar hun gebruiken werden een mengeling van christendom en jodendom.


Het boek leest als een detective, aangezien de zoektocht van Iona gepaard gaat met mysteries rondom de rituelen binnen haar familie en het zwijgen daaromtrent. Iona is echter vast van plan het mysterie volledig op te lossen en haar drijfveer is de liefde voor een joodse man. Iona wordt op haar zoektocht ondersteund door Ana, die zelf ook erg nieuwsgierig is naar dit onderwerp. Iona is vast van plan uit te vinden of haar vermoeden dat zij van joodse afkomst is, klopt.


De (vertaling van de) titel van het boek vind ik persoonlijk niet zo sterk gekozen. Als ik het boek in een boekwinkel zou zien liggen, zou ik niet snel de achterkant lezen om achter de inhoud van het boek te komen. Die inhoud is, naar mijn mening, namelijk veel interessanter dan de titel doet vermoeden. Ik voel me hiermee wel een beetje “de beste stuurlui staan aan wal”, want ik zou zo gauw ook niet een betere en meer inhoudsdekkende titel voor het boek kunnen noemen.


Over de auteur
Luize Valente (Rio de Janeiro) is documentairemaker en journalist en is altijd gefascineerd geweest door het (ondergrondse) Jodendom in Brazilië. Ze maakte twee documentaires over het onderwerp. De sleutel tot het familiegeheim is haar romandebuut.


ISBN 9789046815199| Paperback | 256 pagina's | Uitgeverij Nieuw Amsterdam | 2013

© Ria, 14 augustus 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER