Boekenarchief T-U-V

altKop uit ‘t zand
Jan Terlouw


Een toekomstverhaal dat verdacht veel overeenkomsten vertoont met het heden. Alles draait om een veelbelovende wetenschapper, Arie Minderhout. Hij is een bevlogen activist die  probeert zijn baan bij Rijkswaterstaat te gebruiken om de wereld wakker te schudden zodat er maatregelen genomen worden:


‘Mijn collega’s bij Rijkswaterstaat zijn het in principe met me eens,’ zei hij tegen Bart. ‘Maar ze vinden dat ik te hard van stapel loop. Gisteren ben ik bij Zwart geroepen, mijn baas, je weet wel. Hij zei dat ik een bekwame vakman ben en dat ik in wezen gelijk heb met wat ik in mijn lezingen te berde breng, maar ik moet een beetje inbinden. Mijn gelijk moet gedoseerd worden.’

Tegen Bart, zijn vriend, zegt hij dat hij niet van plan is zijn toon te matigen. De aarde gaat naar de kloten, zegt hij. De CO²- uitstoot gaat nog sneller dan voorzien. Bart is het met hem eens, maar hij is niet zo fanatiek als zijn vriend. Hij is getrouwd, heeft andere dingen aan zijn hoofd.


Dan is er een melding op het journaal: een milieuactivist heeft zich op het Plein met benzine overgoten en in brand gestoken. Het is Arie.
Als Bart hem opzoekt in het ziekenhuis, net voor zijn overlijden, belooft hij zijn vriend de fakkel over te nemen.
Maar er is een kind op komst, een huishouden kost geld. En Bart neemt beslissingen waarvan hij weet dat het tegen Aries wensen ingaat.
Intussen echter staat de wereld niet stil, en krijgt Arie wel gelijk: de opwarming van de aarde gaat in snel tempo. Het klimaat verandert, en dat is niet ten voordele van de mensheid. Moet nu echt de volgende generatie de aarde redden? Als dat überhaupt nog kan…


Het verhaal is nogal mager, maar het is ook niet de bedoeling dat dit een grootste roman werd. Het gaat Terlouw er om de milieuproblematiek weer eens onder de aandacht te brengen.  Alles wat in dat kader fout kan gaan, gaat dan ook fout in dit verhaal, maar, dat zou ook zomaar eens onze toekomst kunnen zijn! Dit is een waarschuwing die we allemaal ter harte moeten nemen.


ISBN 9789462970465 | Paperback | 95 pagina's | Uitgeverij De Kring | november 2016

© Marjo, 30 augustus 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER