Boekenarchief R-S

Saskia Sarginson

http://www.saskiasarginson.co.uk

 

altZonder jou
Saskia Sarginson


Iedereen zegt tegen de tienjarige Faith dat haar zus niet meer terug zal komen. Eva, zeventien jaar oud, is overboord geslagen tijdens een zeiltocht met haar vader. Haar lichaam is niet aangespoeld.
Faith hing erg aan haar zus, en ze is nu erg alleen. Vriendinnen heeft ze niet, en Faiths ouders denken dat ze het wel begrijpen. Maar eigenlijk hebben zij genoeg aan zichzelf en elkaar. Hun relatie lijdt sterk onder het ongeluk, en aandacht voor hun jongste dochter is er niet echt.


Vlak voor de kust van Suffolk ligt een eiland dat ontoegankelijk is. Het is eigendom van het leger, en verboden gebied, omdat er proeven gedaan zijn en het bezaaid zou liggen met landmijnen. Faith kan niet vertellen dat zij er ooit geweest is met haar zus, maar daar op dat eiland moeten ze zoeken! Faith is er zeker van: Eva is niet dood! Ze leeft!
En als de politie het niet doet, en als haar vader niet wil gaan kijken, nou, dan verzint ze zelf wel een manier om er heen te gaan. En ze vindt een paar jongens die wel van avontuur houden.


Intussen weet de lezer dat Faith helemaal gelijk heeft: haar zus is gered door een man die haar gevangen houdt op het eiland. Ze houden zich schuil in een van de betonnen hutten die er staan. Er is geen eten, ze hebben geen kleding, geen spullen om zich te wassen, of warm te houden. De man probeert soms te vissen of zet vallen, maar dat gaat niet zo goed.
Hij zat in het leger, ontdekt Eva, die gaandeweg steeds meer informatie aan de man ontfutselt, en hem probeert te begrijpen. Maar waarom laat hij haar niet gaan? Ze weet overeind te blijven door te denken aan de leuke dingen die ze in haar andere leven meemaakte, maar dat wordt steeds moeilijker. En dan wordt ze ziek.


Het lijkt aanvankelijk helemaal geen thriller, het is zelfs een beetje een tam verhaal. Maar er blijkt veel meer te spelen dan we in eerste instantie meekrijgen, met rollen voor een vriendje en een oma. Wat doet het met een gezin als een van de leden zomaar verdwijnt? Door de vasthoudendheid van Faith wordt het verhaal toch nog spannend.
Doordat het verhaal om en om verteld wordt door de twee zussen en we hen dus op de huid zitten, vind ik het eerder een psychologisch verhaal met een spannende ontknoping. Dat neemt niet weg dat het een heerlijk verhaal is, en dat je blijft lezen!


Saskia Sarginson (Manchester, 1961) groeide op in Suffolk, en woont nu in London. Haar debuutroman was ‘De tweeling’.

ISBN 9789400502376 | paperback| 400 pagina's | Uitgeverij Bruna| juli 2015
Vertaald uit het Engels door Ineke de Groot

© Marjo, 20 oktober 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De tweeling
Saskia Sarginson


Sommige mensen zeggen dat de meisjes Isolte en Viola een jeugd hebben gehad als in een sprookje. Weten zij veel...


Hun jeugd was geen doorsnee jeugd, dat niet. De eerste jaren van hun leven hebben ze doorgebracht in een commune. Tot hun moeder er genoeg van had, van al die regels en dat gekibbel. Ze kon het zelf wel, het belangrijkste in het leven is de vrijheid om je eigen keuzes te maken en als je zelfredzaam bent, heb je geen anderen nodig. Die kritiek kan ze missen als kiespijn.
Een vader is ook niet in beeld, maar de meisjes zitten daar niet mee. Zolang ze jong zijn vinden zij dat wilde leven prima. Ze hebben geen regels in hun nieuwe bestaan, maar wel twee vrienden. Toevallig ook een tweeling, de jongens, John en Michael. Zij zijn zelfs nog een stukje wilder, maar dat is juist leuk.
Totdat hun moeder  alsnog behoefte krijgt aan een man. Ze lijkt echt verliefd, al geeft ze toe dat de financiële zekerheid ook wel prettig is, nu ze ouder wordt. Die man heeft een dochter, een meisje dat een jaar of zes jonger is en compleet anders dan de tweeling, die haar als indringer zien en zeer zeker niet willen doen wat hun moeder hen opdraagt: zich om het kind bekommeren.


Als we de tweeling leren kennen zijn ze volwassen. Isolte is modejournaliste geworden. Ze heeft een relatie met modefotograaf Ben, maar ze weet niet of hij genoeg om haar geeft binnen de glamourwereld, waar relaties niet zo stevig zijn, en status alles is. Als zij haar baan verliest, durft ze hem dat niet te vertellen uit angst dat hij dan niet meer zal willen zien staan.
Ze zit toch ook al met het feit dat haar tweelingzus een blok aan haar been is geworden. Al in haar puberteit ontwikkelde Viola een vorm van anorexia, en ze bevindt zich voor de derde keer in het ziekenhuis waar ze onder dwang gevoed moet worden.
Wat is er gebeurd dat de twee vroeger zo onafscheidelijke zussen nu zo’n verschillend leven leiden? In terugblikken en herinneringen wordt langzaam duidelijk dat er een dramatisch voorval is geweest dat gevolgen had voor alle betrokkenen.
Het verleden trekt te sterk aan Viola, Isolte staat machteloos. Ze wil haar zus helpen, maar weet niet hoe. Als zij die uitnodiging krijgt om de paardenfarm in Suffolk te komen bezoeken, de plek van hun jeugd, gaat ze daar op in.


Een broeierige roman, zich deels afspelend in Londen speelt, deels in Suffolk.
Na een tijdje krijgt de lezer door hoe het verhaal in elkaar steekt: beide zussen vertellen een verhaal, een heel ander verhaal, omdat zij duidelijk in andere weg in geslagen zijn.
Deze roman kruipt onder je huid. Het is een coming-of-ageverhaal, speciaal over tweelingen, een psychologische roman met thrillerelementen. Met mooie natuurbeschrijvingen, waardoor je begrijpt: de schrijfster kent de streek Suffolk door en door.


Saskia Sarginson studeerde English Literature en behaalde een MA Creative Writing. Voordat zij fulltime schrijfster werd, schreef ze voor een tijdschrift, was ze ghostwriter voor de BBC en HarperCollins en werkte als copywriter en script editor. Ze woont in Londen met haar vier kinderen, van wie twee meisjes een eeneiige tweeling vormen.

ISBN 9789400502369 | paperback|272 pagina's | Uitgeverij Bruna|  juni 2014
Vertaald uit het Engels door Joost van der Meer en William Oostendorp

© Marjo, 1 juni 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER