Boekenarchief R-S

Siegfried Sassoon

Siegfried Sassoon (wikipedia)

 

Memoires van een man die op vossen jaagde


De titel is een beetje ironisch, vind ik. Maar het grootste deel van het boek vertelt wel over de tijd die Sassoon als jonge edelman doorbracht op het Engelse platteland, voor de Great War losbarstte. Hij werd al jong wees en woonde bij zijn tante. Zijn tijd brengt hij door met paard rijden, op vossenjacht gaan, en lezen. Zijn tante heeft hem nooit naar school gestuurd, hij had een privé-onderwijzer. Toen hij later toch naar college gestuurd werd, werd dat een fiasco. En zoals de titel aangeeft, weidt hij vooral uit over de paarden en de jacht. Beetje saai op den duur. Als het boek al ruim over de helft is, komt er af en toe een melding over de dreiging vanuit Duitsland, en langzaam went George, zoals hij zichzelf noemt, en de lezer aan het feit dat hij in dienst zal moeten gaan.


"Kapitein Huxtable (=de oudere buurman) was de belichaaming van al het aangename en huiselijke aan het leven op het platteland, waarvoor ik het mijne ging riskeren. En dus was het, hoewel geen van ons beiden het besefte, een beetje wrang dat ik me juist tot hem om hulp wendde. Men mag veronderstellen dat hij niet wilde dat ik sneuvelde en dat hij heel blij zou zijn geweest als hij zelf naar het front had kunnen gaan, zoals de zaken er nu voorstonden, maar hij zou het absoluut onverteerbaar gevonden hebben als hij had gemerkt dat ik me aan mijn verantwoordelijkheden probeerde te onttrekken. Voor hem, en dat gold ook voor mij, was de oorlog onvermijdelijk en gerechtvaardigd.
Moed was nog altijd een deugd. En de exploitatie van moed was, als ik iets voor de hand liggends mag zeggen, de kern van de eigenlijke tragiek van deze oorlog die, daar is iedereen het inmiddels over eens, een misdaad tegen de menselijkheid was."


En dat is de kern van alles wat Sassoon geschreven heeft: het onmenselijke van oorlog.
Vanuit zijn vrije, luxe leventje in het idyllische Engeland, belandt hij in de harde werkelijkheid van discipline, vieze modder, kou en uitputting. Dat beschrijft hij verder in "de memoires van een infanterieofficier". "De memoires van een man die op vossen jaagde" geeft een beeld van het rustige leven van voor de oorlog. Niets was ooit nog hetzelfde. Niet voor Engeland, niet voor Sassoon, maar ook niet voor de rest van Europa en zijn inwoners. Het einde van een tijdperk.


ISBN: 90-74328-59-8 Paperback 307 blz. Uitgeverij IJzer
oorspronkelijke titel: Memoirs of a fox-hunting man vertaald door: Fritz Boeringa 

© Marjo, april 2006

Reageren? Klik hier!