De oogstmeisjes
Nikola Scott
1940. De oorlog is uitgebroken. Tijdens de Blitz zijn de 17-jarige Violet Etherington en haar nicht Romy een saai feest ontvlucht en komen in de bommenregen terecht. Romy komt om het leven. Dat is Violets schuld…
Nu Londen niet veilig meer is wil haar moeder dat Violet met haar mee gaat naar een oudoom in Yorkshire. Dat wil Violet niet: ze meldt zich onder een andere naam als landmeisje bij de WLA. (Het Women's Land Army was een Britse burgerorganisatie die in 1917 werd opgericht tijdens de Eerste Wereldoorlog, zodat vrouwen in de landbouw konden werken)
Ze is vanaf dan Lily, een ‘oogstmeisje’ op het landgoed Winterbourne Orchard in Somerset waar ze samen met lotgenoten uitgebuit wordt door een onmogelijk strenge vrouwonvriendelijke man die zijn dochter zelfs de opdracht geeft hen ‘s avonds op te sluiten.
Violet sluit vriendschap met enkele meisjes, met wie ze samen in opstand komt. Maar de gemene rentmeester houdt hen in de gaten…
Vijfenzestig jaar later vecht de 28-jarige Frankie om een felbegeerde plek als journaliste bij the London Post. Als haar nieuwe baas Hugo Ramsey ontdekt dat ze de kleindochter is van de beroemde Violet Etherington, wil hij dat ze een artikel schrijft over haar oma. En als zij dat niet wil, dan kan ze vertrekken en doet een ander het wel. Violet is namelijk een beroemdheid, ze is de oprichter van een keten van Blijf-van-mijn-lijfhuizen. Frankie heeft haar oma al tien jaar niet gesproken, ook al groeide ze grotendeels bij haar op, ze ziet het dan ook niet zitten om haar te interviewen.
Maar ze wil wel graag haar baan!
Als ze dan toch in contact komt met haar oma, ontdekt ze diens verleden. Maar ze is niet de enige…
Wij in Nederland kennen dat idee van landmeisjes, of oogstmeisjes niet. Deze meisjes namen de plaats in van de landarbeiders die moesten dienen in het leger. De meisjes werkten hard en maakten het voor de boeren mogelijk om hun oogsten binnen te halen en kregen daar niet de erkenning voor die ze verdienden.
Nikola Scott doet dat wèl door hun verhaal te beschrijven in een roman, waarbij ze het verhaal van Violet (Lily) en dat van Frankie om en om vertelt, en al doende een parallel neerzet tussen de levens van twee vrouwen. Het verhaal van Violet overtuigt het meest, ook al zit er naast het geschiedeniselement veel drama in verwerkt. Frankie, hm, tot drie keer toe laat ze zich in de kaart kijken door Hugo, dat komt nogal dom over.
En het is een beetje raar als je leest: ‘het zou als Kerstmis en sinterklaas tegelijk zijn.’ Huh? Men vierde geen sinterklaas in Engeland, en al zeker niet in 1940…(misschien is dit de Duitse achtergrond van de schrijfster?)
Niettemin is het een boeiend verhaal, over twee sterke vrouwen die ondanks tegenwerking van de mannen iets weten te bereiken.
Nikola Scott is geboren en getogen in Duitsland, maar schrijft in het Engels. Ze was redacteur bij een uitgeverij tot ze besloot om zelf te gaan schrijven. Haar veelgeprezen debuutroman, De schaduw van mijn moeder, werd in meer dan 15 talen vertaald. Na Zomer vol geheimen is De Oogstmeisjes haar derde roman.
ISBN 9789402708288 | Paperback | 456 pagina's | Uitgeverij HarperCollins | augustus 2021
Vertaald uit het Engels door Marjet Schumacher
© Marjo, 10 november 2021
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER