Boekenarchief R-S

Emily Reekers

https://www.instagram.com/emilyreekers

 

Wij zijn vrij
Emily Reekers


Willem, fotograaf van beroep, heeft een relatie met Marion. Zij heeft een dochter van 12 jaar, Claire, wiens vader overleden is. Willem heeft zelf ook een dochter van ongeveer die leeftijd, Alexa. Haar moeder is Jona, die op haar beurt een nieuwe relatie heeft met een Japanner.
Jona en Alexa hebben twee jaar in Japan gewoond, maar komen nu terug. Of dat een goede keus was, dat moet Jona zien te ontdekken. Terug in Nederland heeft ze eigenlijk niets, ze raakt in een depressie.


Alexa, meestal Ellie genoemd, is wel blij dat ze haar vader weer ziet, bij wie ze om de twee weken een weekend is.  Maar ook haar valt het tegen: de relatie met Claire lijkt bekoeld. En ze hadden het ooit zo leuk samen! De basis van de bevreemding lijkt te liggen in het verschil tussen de meisjes. Ze ontwikkelen zich allebei tot jonge vrouw, maar dat gaat bij Claire stukken sneller. Terwijl Alexa haar onschuld en naïviteit nog lang niet kwijt is, heeft Claire te maken met ontluikende seksualiteit. Toch: soms gaat het zo goed. Dan is er ineens weer die klik en hebben ze weer het gevoel dat ze bij elkaar horen.


De kern van het probleem is Willem. Marion moet de kost verdienen, en dat steekt. Hij is zijn inspiratie kwijt, die hij ooit vond bij Marion. De twee tieners die ieder op hun manier aandacht willen maken het hun (stief)vader moeilijk en verstoren ongewild de rust.


Wij zijn vrij. Zeker. Maar vrijheid heeft een prijs.
Onbevangenheid kan zomaar verdwijnen als je opgroeit. Of als je bepaalde verwachtingen hebt die niet in het leven passen dat je op dat moment leidt.


Mooie psychologische roman. De schrijfster is een alwetende verteller die tot op de bodem van de ziel kan kijken. Ze wisselt de personages af, zodat de lezer precies weet hoe het zit, terwijl de personages dat dus niet weten. De stijl is direct door het gebruik van de tegenwoordige tijd en filmisch door de expliciete scenes.


Emily Reekers (1992) is schrijver, scenarist en regisseur. Ze studeerde Scenario aan de Nederlandse Filmacademie. Het mede door haar geschreven scenario Beenlampman ging in première op het Nederlands Filmfestival, net als haar regiedebuut Hannah's Dream.


ISBN 9789048863556 | paperback | 224 pagina’s | Uitgeverij Lebowski | april 2022

© Marjo, 19 juli 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER