Boekenarchief R-S

Antonia Riepp

Het geheim van Belmonte
Antonia Riepp


'Wat je van het leven verwachtte en wat je kreeg komt zelden overeen'


In de proloog leren we Teresa Farina en Marta Ferri kennen. Jonge meiden die hun vrienden steunen in de strijd tegen de Duitsers. Het is 1944, de jongens verschuilen zich in de bergen. Hun vriendinnen brengen eten en andere benodigdheden.
Dit keer treffen ze op hun weg terug naar het dorp Belmonte een paar Duitse soldaten. Deze ontmoeting bepaalt Teresa's verdere leven. Haar droom te gaan studeren gaat in rook op. In plaats daarvan trouwt ze niet veel later met Ettore Moretti.


Jaren later, het is de moderne tijd, treffen we in Allgäu, Duitsland de dertigjarige Simona, een werkloze landschapsarchitect. Ze vindt dat haar vriend Sebastian haar te veel onder druk zet, ze weet nog niet of ze met hem verder wil. Ze besluit naar de Marken te gaan, in Italië, voor een afkoelingsperiode.
In Belmonte, dat zich in de Marken bevindt, woont haar oma Franca al weer jaren. Na de mysterieuze verdwijning van haar moeder werd Franca opgevangen door de familie Ferri. Later vertrok ze met haar man Tobias naar Duitsland om daar een beter bestaan op te bouwen. Daar werd Marina geboren die op jonge leeftijd ongehuwd zwanger raakte: Simona werd geboren en door haar oma opgevoed.


Helaas wacht Simona een akelig bericht als ze in Belmonte aankomt: haar oma is zojuist overleden. Het testament wijst haar als erfgename aan van de hoeve. Marina erft het huis in Kempten. Marina kan niet zo goed met haar dochter overweg. Met haar moeder ook al niet trouwens.
Daar gaat een ingewikkelde familiegeschiedenis aan vooraf.


Het speelt grotendeels in Italië, in Belmonte, een klein middeleeuws dorp op een heuvel. In de Farinahoeve waar Simona het best naar haar zin heeft, vindt ze een cassettebandje. En iemand duwt in de dagen die volgen steeds een volgend bandje in de brievenbus. Wie doet dat?
Als Marina ineens opduikt houdt Simona de bandjes aanvankelijk verborgen. Eerst wil ze alles weten, want ze ontdekt al snel dat haar familie het een en ander verborgen houdt.
Er is natuurlijk ook een knappe man in de buurt, een Amerikaan, die met zichzelf in de knoop zit. Maar Simona weet ook nog niet wat ze met haar leven moet.
Er liggen moeilijke keuzes voor haar: naar Duitsland terug of in Italië blijven? Met Sebastian verder of energie steken in een nieuwe relatie?


'Vooral het vooruitzicht om misschien al binnen afzienbare tijd op een punt te belanden waarop ze zich zou realiseren dat er voortaan niet veel meer zou gebeuren in haar leven. Dat het al afgelopen zou zijn terwijl zij nog geloofde dat het pas net begon.'


Een intrigerende familiegeschiedenis ontvouwt zich heen en weer springend in de tijd met in de hoofdrol drie vrouwen, die niet van plan zijn zich te laten ringeloren door de man, zoals dat in de Italiaanse cultuur gebruikelijk is. Allemaal hebben ze te maken met die ene man die ze willen hebben, terwijl het lot er steeds een stokje voor weet te steken. Dat begint al met Franca, door haar moeder niet voor niets zo genoemd (de naam staat voor vrijheid).
Een romantische familiesaga, door Antonia Riepp krachtdadig verteld. Zonder onnodige uitweidingen, terwijl ze de sfeer van een broeierig Italië en een net zo broeierige familie toch prima weet op te roepen, houdt ze de lezer geboeid.


Antonia Riepp is het pseudoniem van een Duitse bestsellerauteur die al meer dan twintig jaar suspense-romans publiceert. Ze heeft meerdere onderscheidingen ontvangen, haar boeken zijn in verschillende talen vertaald en twee van haar bestsellers zijn verfilmd. Het Geheim van Belmonte is haar eerste historische roman, een familiesaga. De auteur woont momenteel in Allgäu.


ISBN 9789044355253  | paperback | 448 pagina's | Uitgeverij Overamstel | mei 2020
Vertaald uit het Duits door Sylvia Wevers

© Marjo, 20 juli 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER