Boekenarchief R-S

Senta Rich

https://sentarich.com

 

Hotel 21
Senta Rich


‘Ik heb een regel voor de eerste werkdag. Als er ook maar iets, hoe klein ook, op een probleem duidt, ben ik weg. Bij hotel 13 ben ik zelfs al vertrokken voordat mijn eerste dienst begon.’


Noelle werkt als schoonmaakster in een hotel. Niet in een winkel, niet bij mensen thuis. Dat wil ze niet. Dat komt doordat Noelle een afwijking heeft, al zal ze het zelf niet snel zo noemen: ze maakt de kamers keurig schoon, niemand zal daar ooit over klagen, maar: ze steelt van de gasten.
Kleine dingen, want het gaat haar niet om de waarde van het voorwerp, het stelen zelf geeft haar een kick.
Ze neemt nagelschaartjes mee, of lippenstift, een knoopje of een (schoon) condoom. Het maakt haar niet uit. Ze zorgt er natuurlijk voor dat ze niet betrapt wordt. Als het niet goed dreigt te gaan, is ze er al vandoor.


Intussen heeft ze in al twintig hotels gewerkt en heel wat spullen verzameld. In een notitieboekje houdt ze het aantal hotels bij en wat haar buit is voor ze er vandoor gaat. Meestal verzint ze dan een ziek of zelfs overleden familielid, en weg is ze.
Tegenover de gasten maar ook tegenover haar collega’s speelt ze een rol. Ze doet alsof ze verstrooid is, een minder begaafd of kwetsbaar persoon. Ze kan heel goed zielig kijken, hetgeen mensen er toe brengt haar te betuttelen. Als ze dan beschuldigd wordt, roepen die mensen: ‘Noelle zou nooit stelen!’


Nu komt ze aan bij het vijfsterrenhotel Magnolia in Londen, waar ze haar record van een maand wil verbreken. Het team waarin ze gaat werken blijkt evenwel te bestaan uit een aantal prima vrouwen, en tot haar eigen verbazing begint ze hen aardig te vinden. Vooral Phil.


‘Wat wordt er van me verwacht? Wie ben ik voor Gaby of Mali of Rose? Wie ben ik voor Phil? Ik ben niemand. Ik hoor er niet bij. Sterker nog, ik hoor nergens bij. De enige keer dat ik me niet alleen voel, is als ik van een hotelgast steel. Op dat moment voel ik me verbonden en gelukkig, ben ik tevreden omdat iets wat van iemand anders was nu van mij is.’


Maar dan nemen de meiden, Gaby, Rose, Mali en ook Phil haar in hun kringetje op. En wordt het alleen maar moeilijker voor Noelle om afstand te houden. Dit soort relaties kent ze niet.
Toch komt ook hier het moment dat ze weg moet…


Hotel 21 is een debuut, een origineel verhaal over vriendschap. Natuurlijk wordt op een gegeven moment duidelijk hoe het komt dat Noelle is gaan stelen. Waarom ze nooit vriendinnen heeft gemaakt. Waarom ze steeds weer verhuist. Maar dat duurt even.
Het begin is best wel taai, pas na een pagina of tachtig komt er vaart in het verhaal en lees je het boek het liefst in één keer uit. Want dan ben je heel benieuwd hoe dit af gaat lopen!


Senta Rich (Londen) begon haar carrière als copywriter voor reclamespots. Nu is ze tv-maker voor de BBC, Amazon Prime en andere grote internationale netwerken.


ISBN 9789044366839 | Paperback | 304 pagina's | Uitgeverij House of the Books | oktober 2023
Vertaald uit het Engels door Nellie Keukelaar

© Marjo, 16 december 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER