Boekenarchief R-S

Zadie Smith

Witte tanden


Een opmerkelijk debuut van deze Engelse.
Het is een boek wat gaat over de multiculturele samenleving in Engeland. In het verhaal komen twee families voor: De Joneses en de Iqbal's. De eerste familie is typisch engels en de tweede zijn Bengalen (tegenwoordig Pakistan). De tweede familie is jaren geleden overgekomen.
Het boek begint in een niet ver verleden met een situatie (die ik niet zal verklappen) en het duurt even voordat het verhaal zich ontvouwt. Het speelt zich af in Londen, Noord-Londen om precies te zijn. De families komen met elkaar in aanraking omdat beide vaders in het Britse leger dienen in het voormalig Oostblok. Daarna komen de andere familieleden aan beide kanten langzaam in beeld. Het blijkt dat de kinderen niet in de voetsporen van de ouders willen treden, dat ze niet om kunnen gaan (in het geval van de Bengalen met die twee identiteiten) met leven in twee culturen. Maar ook de Engelsen hebben moeite met die andere cultuur die in hun leven is gekomen. Dit leidt uiteindelijk tot fundamentalistische opvattingen onder de kinderen van beide families met een geweldige climax in de vorm van een catastrofe op het einde.
Dit is maar een greep uit de vele onderwerpen en situaties die zich ontvouwen zoals Archie Jones die trouwt met een vrouw van Jamaicaanse afkomst, waardoor hij iedereen verstelt doet staan.
Het is een boek dat bijt, soms moelijk (omdat je vertrouwd moet zijn met zegwijze's van de moderne jeugd) is, maar ook schokkend en humorisch tegelijk. Ongelooflijk knappe prestatie van Smith om deze o zo complexe problematiek zo helder uit een te zetten.
Momenteel heeft ze 2 boeken op haar naam staan en haar derde boek komt uit in 2005 getiteld On Beauty.
Witte tanden een aanrader!

Rotor

Meer over Zadie Smith (Engels), klik op de afbeelding

Reageren? Klik hier!