Boekenarchief R-S

Helen Simonson

De majoor en mevrouw Ali
Helen Simonson


Verliefd worden op een boek en zijn personages. Het overkwam me bij dit boek over de majoor en mevrouw Ali. Oude mensen met al een heel leven achter de rug. Allebei verloren ze hun partner en allebei hebben ze moeite met de jongere generatie, waarbij alles maar om bezit lijkt te draaien.
Vooral de majoor heeft daar last van. Hij wil alles houden zoals het is in een tijd waarin alles veranderd. Zelfs de golfclub waar hij al jaar en dag komt, is niet meer hetzelfde en zijn zoon lijkt alleen maar geïnteresseerd in wat voor voordeel zijn vader hem op kan leveren.
Als ook nog zijn broer overlijdt, en hij verwikkelt raakt in een conflict over kostbare geweren uit diens nalatenschap, raakt de majoor behoorlijk uit zijn evenwicht. Tot mevrouw Ali, de Pakistaanse eigenares van de buurtwinkel, op zijn pad komt. Ze kennen elkaar wel, maar tot een echt gesprek kwam het nooit.


Als mevrouw Ali zich over hem ontfermd komt het tot een heel voorzichtig ontluikende liefde die met een vertederende hoffelijkheid beschreven wordt. Vooral de majoor  heeft het flink te pakken. Maar is hun beginnende liefde bestand tegen de buitenwereld?
Wat zullen zijn deftige vrienden op wie hij zo graag indruk wil maken, daar wel niet van vinden. De majoor geneert zich voor de manier waarop zij neerkijken op de Pakistaanse gemeenschap, maar durft zich er tegelijkertijd niet openlijk tegen te verzetten. Mevrouw Ali op haar beurt heeft met haar familie te maken, wiens oordeel minstens zo hardvochtig is.


De majoor en mevrouw Ali is een  prachtige boek over liefde op latere leeftijd dwars tegen de tegen de veranderende tijd en cultuurverschillen in.
Ik heb het met een grote glimlach op mijn gezicht gelezen en kon het bijna niet weg leggen. Ik denk dat het door de beschrijving van de karakters kwam. Vanaf de eerste bladzijde zag ik ze voor me, de stijve, onhandige majoor in een alsmaar veranderende wereld en de bedrijvige, bijdehante, bescheiden mevrouw Ali. Ze nemen je mee dit boek en hun wereld in. Het boek is met een weldadige mildheid geschreven zonder klef en zoetsappig te worden. En het kan niet anders of je eindigt dit boek met een zonnig humeur.

Lezen dit boek!


ISBN 978 90 45889993 Paperback 384 pagina's Uitgeverij Atlas-Contact november 2010
Vertaald door Linda Broeder

© Willeke, 19 mei 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER