Boekenarchief R-S

Martin Suter

altDe kok
Martin Suter


In een ooit gerenommeerd restaurant in Zurich vinden we Maravan. Hij is gevlucht van Sri Lanka waar hij een talentvol kok was. Vooral het ayurvedakoken, gebruik maken van afrodisiaca in het eten, is zijn specialiteit. Hij heeft het geleerd van zijn oma, die nu ver weg op Sri Lanka op de dood wacht. Hier in Zwitserland mag hij niet meer dan hulpje in de keuken zijn, hetgeen vooral inhoudt dat hij attributen aanreikt, en pannen schrobt. Een deel van zijn loon besteedt hij aan tweedehands spullen voor zijn eigen keuken, omdat hij droomt van een eigen cateringbedrijf. Een ander deel gaat naar zijn familie. In het geheim is hij verliefd op Andrea, de mooie serveerster. Zij voelt niets voor hem, maar ziet wel hoe hij ondergewaardeerd wordt. Als ze weer eens meemaakt hoe Maravan uitgekafferd wordt, omdat hij zijn diensten heeft aangeboden aan de chef, nodigt ze zichzelf spontaan uit bij hem thuis. Al voor het zover is, heeft ze spijt van haar impulsieve gedrag, maar als ze eenmaal het voedsel geproefd heeft, dat hij met veel zorg en met tips van zijn oma voor haar heeft klaargemaakt, ziet ze mogelijkheden.


Want het lovediner heeft gewerkt, en dat is wel heel bijzonder, want ze valt niet alleen niet op Maravan, maar eigenlijk helemaal niet op mannen. En zo beginnen ze samen een cateringbedrijf. Maravan kookt, Andrea regelt de zaken en serveert. Aanvankelijk komen er alleen echtparen die door een seksueel therapeute worden gestuurd, maar hun faam breidt zich uit. Al gauw worden de dinertjes ook gebruikt door mensen met geld, die eens ‘lekker buiten de deur willen gaan eten’.
Maravan wil het niet, het gaat tegen zijn overtuigingen in, maar hij heeft het geld nodig: In Sri Lanka gaat de oorlog maar door, zijn familie heeft honger, oma is ziek. En een neefje verdwijnt: gerekruteerd door de rebellen.
Via de dinertje komt hij in aanraking met politici,  en met corrupte zakenlui, die een hand hebben in de wapenhandel. Het eten, de oorlog en de zakenlui, het zijn  de ingrediënten voor een heel apart verhaal, met een snufje maatschappijkritiek. En de liefde natuurlijk.


Gelukkig eist het romangedeelte minder voorkennis en kunde van de lezer dan de recepten. Als ik lees welke apparatuur je nodig hebt, wat voor kooktalent je mee moet brengen om zo’n lovediner te maken, dan weet ik dat je dat niet zomaar nadoet! Al staan de recepten er netjes in. Nu las ik dat een ander boek van Martin Suter verfilmd wordt. Dat zou met deze roman ook heel goed zijn, want ik mis de foto’s bij de recepten.


ISBN 9789056723774 | hardcover |245 pagina's | Signatuur | juli 2011
uit het Duits vertaald door Herman Vinckers

© Marjo, 16 juli 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER