Boekenarchief R-S

Auke van Stralen

altTankstelle
Auke van Stralen

‘Wat komt dat komt.’


De Nederlandse student gaat studeren  in Karlsruhe, Duitsland. Douwe kent er niemand en denkt dat het wel een goed idee is om bij een voetbalclub te gaan. Inderdaad maakt hij daar twee vrienden: de oudere Toni, van Italiaanse afkomst en Mehmet, de zoon van een Turkse gastarbeider. Beiden zijn  vrijgezel. Toni werkt bij de ’Tankstelle’  en Mehmet is gestopt met zijn studie. Douwe vindt het ook wel prettig om wat bij te verdienen en al snel werken de drie vrienden in een wisseldienst bij het tankstation. Ze zijn toilet-boys.


‘Soms betrapte ik me op de gedachte dat ik zin had om dingen te beleven, alsof ik met Toni en Mehmet deel uitmaakte van een jongensboek.’


Nou, die avonturen komen er: Toni betrekt hen al snel bij louche zaakjes: ze worden drugskoeriers, met ritjes naar zelfs Engeland en Rusland. Het enige wat ze doen, is hun auto - van de zaak - ergens neerzetten om die later weer op te pikken, dan de rit te maken, en op die plek opnieuw de auto neer te zetten om later op te halen. Natuurlijk weten ze dat ze ‘zeepjes’ vervoeren:


‘Zeepjes, zo noemden we ze. Ieder 250 gram. Per auto gingen er ongeveer tweehonderd stuks mee. In een werkplaats werden de auto’s uit elkaar gehaald ik kreeg nooit te horen waar het zat, maar dat wisten ze bij het afleveradres.’


Het is een lucratieve business en ze komen nog eens ergens, logeren in luxe hotels, met champagne, vrouwen, en drugs natuurlijk met op de koop toe een envelop met contanten.


Natuurlijk kan dat niet goed blijven gaan. Hebzucht is niet goed voor vriendschap. En hun baas dreigt met ’binnen is binnen’. Kunnen ze er wel mee stoppen als ze dat zouden willen?
Douwe wordt verliefd, dus je weet maar nooit. En zijn studie verloopt goed, hij zal ooit een goede baan willen. En Mehmet wil trouwen en een eigen kebabtent beginnen.
Douwe is een buitenstaander, hij koopt van zijn geld geen snelle auto’s maar antiquarische boeken, die hij leest als hij bijrijder is. Hij is geïnteresseerd in het landschap waar ze door rijden en zorgt er voor dat hij genoeg tijd heeft voor zijn studie. Een enkele keer stort hij zich in een project: hij maakt kunstfoto’s. Hij is duidelijk niet thuis in het criminele circuit waar hij zich nu in begeven heeft: dingen die anderen al lang in de smiezen hebben, heeft hij niet echt door. Misschien komt dat doordat zijn bazen hun zaakjes ook met enigszins losse hand regelen. Alles gaat op basis van vertrouwen. Geen wonder dat er een kink in de kabel komt!

Het boek leest als een trein, er is zeker sprake van een spanningsboog zonder ooit een echte thriller te worden. Meer is het een verhaal over de kruimeltjes binnen de grote drugshandel, en over vriendschap, waarbij Douwe voor de keuze wordt gesteld wat hij met zijn leven gaat doen.

ISBN  9789046815816 | paperback |288 pagina's | Uitgeverij Nieuw-Amsterdam |januari 2014

© Marjo, 14 februari  2014

 Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER