Boekenarchief R-S

Mick De Rijck

altTegenwind
Mick de Rijck


Je zou ze de kost moeten geven: die mannen die opgevoed zijn met het idee dat zij het recht hebben om te verwachten dat de vrouw naar hun pijpen danst.
De man in dit verhaal is er zo een. Je kan het hem niet eens kwalijk nemen, hij weet niet beter, maar zijn vrouw kan het niet verdragen.


‘Eigenlijk had hij er helemaal nog niet bij stilgestaan. Eigenlijk had hij nog nooit moeite gedaan haar te begrijpen of vast te stellen wàt precies hem zo onnoemelijk kon ergeren aan haar. Maar dat was het… ze deed nooit wat hìj precies van haar verwachtte.’


Anna kan er echter niet tegen. Ze wil meer uit hun relatie halen, en ze wil ruimte voor zichzelf. Ze is best bereid om mee te helpen op de boerderij waar ze wonen, en hun twee kinderen voedt ze graag op – op haar eigen manier: kinderen moeten niet vastgebonden worden aan regels, je moet ze vrijheid geven. Vrijheid die ze zelf ook graag wil.
Maar natuurlijk leidt dit tot botsingen. Jonas begrijpt er niets van: waarom doet ze niet zoals alle andere vrouwen in zijn leven? Dat is toch het vrouw-zijn: de man gehoorzamen? En zoveel eist hij niet eens, en hij slaat haar niet.


‘Lichter en lichter werd Anna’s hart. Herboren voelde ze zich alsof pakken zwaarte van haar waren weggenomen... ’rebirthing’ dat was het dus.’


Gelukkig leert Anna Marissa kennen en via haar Erica, die haar leert haar emotionele wereld te verkennen en te verdiepen. De natuur om haar heen biedt daarbij een sterke kracht. Maar terwijl ze zichzelf ontdekt, is daar nog wel Jonas. Ze moet keuzes maken: wil ze een nieuw leven beginnen? Wil ze bij Jonas blijven? Kan hij haar genoeg ruimte geven om de Anna te zijn die ze diep van binnen is?
Via meditatie en Zen doet ze haar best.


Het is waarschijnlijk de bedoeling dat de lezer dat ook doet. Het is wel een roman, maar het verhaal is nogal dun. Het gaat veel meer om de manier waarop je jezelf kan vinden.
Persoonlijk kan ik meegaan tot de helft van het boek, maar Zen is voor mij een stap te ver. Natuurlijk wilde ik toch wel weten hoe het Anna en Jonas het - al of niet samen – zou vergaan,  vooral als er een derde in het spel komt.
Doordat het boek een flinke stap in de richting van een zelfhelpboek doet, is de stijl vrij droog. Weinig dialogen, veel uitleg over de manier waarop je tot inzicht kan komen.
Een boek voor de geïnteresseerde vrouw – èn man natuurlijk.


ISBN 9789080480117   | paperback |190 pagina's | Dryade |juni 2010

© Marjo, 13 maart 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER