Boekenarchief R-S

Leslie Schwartz

De smaak van sneeuw


Het speelt in Amerika. Ethan is vader van de driejarige Nate. Hij heeft zojuist het voogdijschap veroverd op zijn ex, omdat zij behoorlijk aan de drank is. Hij is dolgelukkig, en sjouwt wat af met zijn zoontje. Hij heeft ook de mooiste plannen...
Maar het zal anders lopen. Als hij 's ochtends vroeg de bergen in trekt om samen met Nate van de natuur te genieten, is de jongen net in slaap gevallen. Ethan besluit om dan maar even alleen uit te stappen. Hij ziet een hertebok, en nadat hij geconstateerd heeft dat Nate nog vast slaap, doet hij het portier van de truck dicht - maar niet op slot- en loopt een stukje het hert na...Het is al een kwartier later als hij tot het besef komt dat hij te ver is gegaan. Hij snelt terug, maar het is al te laat. De auto staat open en Nate is weg...
Het hele dorp gaat op zoektocht, er is zelfs een vreemde man die mee zoekt, maar een dag en nacht gaan voorbij zonder dat iemand hem vindt... Dat gebeurt pas de volgende dag, als de hond van Glick hem uit de sneeuw graaft. Het jochie is dood.


Intussen hebben we al met een aantal dorpelingen kennis gemaakt. Met Glick die een jeugdvriend van Ethan is, en met Angie op wie hij verliefd is. Angie zorgt voor haar kleindochter, sinds haar dochter de benen heeft genomen. Dan is er natuurlijk de moeder van Nate, Cindy, nog steeds en volop drinkend, op wie Trevor een oogje heeft. En er is het lesbische stel, Rocksan, zelf als kind door haar vader in de steek gelaten kan niet begrijpen dat Jane haar partner haar zoon heeft achtergelaten. Maar Jane is buiten gezet door haar man, toen die er achter kwam dat ze lesbisch was. Nu, net op het moment dat het dorp op zijn kop staat vanwege de verdwijning van Nate, komt George, de zoon, naar zijn moeder. Ze hebben elkaar niet meer gezien sinds Janes vertrek. George is twintig... en komt niet alleen.
En dan is er de man die mee zocht. Hij blijkt de rechter te zijn, die moet oordelen over Ethan. Want die wordt aangeklaagd vanwege noodlottige nalatigheid.


Het verhaal vertelt wat de impact is van een dergelijk drama. Het vertelperspectief wisselt steeds van personage naar personage. Daardoor ontstaat er ook een overlapping in tijd en gebeurtenissen, en dat werkt niet altijd even prettig. Soms is het aardig om te lezen hoe verschillende mensen reageren op eenzelfde feit, maar vaker wordt het verhaal er traag van, langdradig.
Ook qua taal is het niet op zijn best. Maar dat kan aan de vertaling liggen. Ik heb ooit eerder een boek gelezen van deze schrijfster, en er staat me niets van mij dat ze niet goed zou kunnen schrijven. Maar een zin als deze:
'Hij zwijgt, wat kan hij nog meer zeggen?'
die valt niet goed bij mij. Als hij zwijgt, moet mijns inziens dat woordje 'meer' wegblijven. En dit is niet het enige 'foutje'...
Als het verhaal dan al niet erg boeiend is, en de taal is niet correct, dan is het geen genot om te lezen. Jammer.


Paperback | 336 Pagina's | Unieboek ISBN10: 9026983719 | ISBN13: 9789026983719 vertaald door Pauline Moody

© Marjo, augustus 2008

Reageren? Klik hier!