https://www.trenke.nl
Zie ook de recensies op Leestafel over Trenken Riksten-Unsworth's non-fictie boeken voor volwassenen:
- De bijzondere wereld van Eilan en andere kinderen met autisme
- En wat is daarop uw antwoord
- Meer dan een etiket
en de recensies over het boeken Bruinoog (AVI E3), Kermisdief (AVI E5), Mispoes (AVI M5) en De schatkaart (AVI E3)
en de recensies over kinderboeken van haar hand voor kinderen van 4-5 jaar
Is dit alles?
borstkankerroman met feelgoodelementen
Trenke Riksten-Unsworth
Het lijkt een contradictio in terminis. Borstkanker en feelgood? Dat kan toch niet!
Toch is het Trenke Riksten-Unsworth zeer zeker gelukt om deze ondertitel helemaal waar te maken.
Het boek is op een bizarre manier ontstaan. Trenke wilde een roman schrijven over een vrouw met kleine kinderen die borstkanker krijgt. Ze had al een vrij groot gedeelte op papier staan toen ze besloot, ter geruststelling, om zelf ook een mammografie aan te vragen. Bij haar moeder was op de leeftijd die Trenke bereikt had immers borstkanker geconstateerd. Die geruststelling kwam er echter niet! Trenke had een voorfase van borstkanker...
Van een fictieve roman werd het boek toen deels een autobiografische roman. Omdat ze wilde dat wat privé was ook privé zou blijven hield Trenke het toch bewust bij een roman. Bovendien gaf dat haar meer vrijheid zodat zij bepaalde zaken kon benoemen die anders moeilijk te vertellen zouden zijn.
En zo lezen we over Sandra, schrijfster, getrouwd met de beetje saaie Frank, en moeder van twee kinderen Sanne en Jasper, die vindt dat ze eigenlijk te weinig tijd aan haar schrijven kan besteden. Haar beste vriendin is Tanja, huisarts van beroep.
Op een dag ontdekt Sandra een knobbeltje in haar borst, voor de zekerheid gaat ze naar de dokter, ze moet naar het ziekenhuis en na allerlei onderzoeken blijkt dat ze borstkanker heeft, haar wacht een operatie, radiotherapie en een chemokuur. Dat Sandra een naaldenfobie heeft maakt het er allemaal niet makkelijk op.
Natuurlijk staat haar wereld op zijn kop, familie en goede vrienden worden ingelicht. Maar ook de kinderen zullen het verhaal moeten weten. Samen met Frank vertelt Sandra wat er aan de hand is, ze zijn bang dat als ze dat niet doen haar ziekte bij de kinderen een eigen leven gaat leiden.
Wat volgt zijn de onderzoeken, de operaties, de behandelingen en de chemokuren. Klip en klaar wordt alles verteld, maar het knappe is dat Sandra niet in de slachtofferrol is geschoten ondanks dat alles een flinke impact op haar leven en dat van haar gezin en omgeving heeft. Toch gaat dat leven gewoon door, de kinderen moeten naar school, het brood gesmeerd, het eten gekookt, het huishouden gedaan. Ook het intieme leven gaat door, hoe vreemd het soms ook voelt als je geopereerd bent aan een borst.
De saaie man, blijkt een rots in de branding, Tanja wordt een nog betere vriendin. Ook zij heeft haar problemen rond de huisartsenpraktijk wat ook ruimte en aandacht krijgt. Sandra en Tanja zijn niet voor niets vriendinnen die lief en leed delen.
Sandra's moeder, buren en dergelijke staan ook klaar voor Sandra. Maar anderen mensen lopen ineens met een grote boog om haar heen, kunnen haar ziekte niet hanteren.
Het boek leest, ondanks het onderwerp, inderdaad als een roman zelfs een feelgoodroman. Dat is vooral te danken aan de nuchtere, realistische manier waarop Sandra en haar man met alles omgaan. Natuurlijk is er verdriet, angst, pijn maar het plezier in het leven blijft toch voorop staan.
Het boek zal voor veel mensen die onverhoopt in dezelfde situatie als Sandra komen een fijne ervaring kunnen zijn. Je leest hoe alles in zijn werk gaat, zowel thuis als in het ziekenhuis, zonder vals sentiment of valse emoties. Het is zoals het is en de humor, dat zeker ook in het verhaal zit, en de positieve instelling van Sandra en haar man maken dat je gelijk gelooft dat alles toch nog goed zal komen!
ISBN 9789083184111 | Paperback | 244 pagina's met adressen van aanbevolen websites | Uitgeverij Droomvallei | oktober 2021
© Dettie, 9 december 2021
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER