Boekenarchief R-S

Paulus Snijders

https://www.paulussnijders.nl

 

De spindraad
Een bildungsroman
Paulus Snijders


Het boek geschreven door een auteur die daadwerkelijk zelf een bijdrage heeft geleverd aan de groei van Elsevier Science tot een wereldspeler, geeft weer wat de consequenties zijn als men als werknemer het concern beschouwt als iets eigens waar men ziel en zaligheid in kan stoppen. De valkuil van de 100  % inzet voor de baas is dat dit  een eenrichtingverkeer is, zoals iedereen weet die in dienst is geweest bij een grote commerciële firma. Arme hoofdpersoon. Hij krijgt dit pas laat door.


De geschiedenis van het concern als beschreven in het boek is er niet een van een parade van genieën in de wetenschap met briljante ideeën, maar het is eerder een verhaal van evolutie van een uitgeefconcern in bikkelharde concurrentie gewikkeld en een strategie daardoor - onder meer - van afknijpen van klanten, van de leveranciers van artikelen en van werknemers om winstmaximalisatie te behalen.


De auteur schetst de ontwikkelingen onder invloed van technologische veranderingen; een digitale revolutie waar de werknemers maar zelf een mouw aan dienen te passen hoe zij dit tijdig leren te beheersen. Traditionele structuren die razendsnel imploderen. Waar werknemers onder zware druk staan om te presteren kan dit ten nadele van het privéleven zijn. De auteur voert, in contrast, een collega vriend op die zich beter staande kan houden, juist doordat deze solitair door het leven gaat.


Voor lezers die ooit bij Elsevier hebben gewerkt zal het niet moeilijk zijn om de dramatis personae te ontmaskeren. Dit is ongetwijfeld ook een van de grootste pluspunten uit het boek. De herkenning. De auteur heeft een encyclopedisch geheugen over de ins en outs die speelden in de tijd dat hij in dienst was voor dit concern.


Het is de verdienste van de auteur dat hij een vleug fictie en subjectief beleefde geschiedenis razend knap heeft kunnen verwerken in hoofstukken die zich iedere keer lezen laten als cliffhangers. Dit boek verdient een hoge notering op leeslijsten van oud -Elsevier medewerk(st)ers maar tevens voor een ieder die de geneugten van het keiharde bedrijfsleven heeft mogen proeven.


Lees het eerste hoofdstuk, klik HIER


ISBN 9789463867825 | 227 pagina's | Paperback | Pachinco Publishing | maart 2019

© Annette van der Wel, Zaandam, 7 oktober 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER