Boekenarchief R-S

Talitha Stevenson

altVerdwijnen
Talitha Stevenson


Leila en Charlie zijn een getrouwd stel. Ze wonen in Londen en wisselen vaak van huis. Ze knappen de huizen waarin ze wonen namelijk op en verkopen deze dan weer door met winst. Een goede manier om geld te verdienen maar een thuis opbouwen doen ze niet. Eigenlijk komt het opknapwerk vooral op Leila neer want Charlie heeft een hedgefonds. Ze zijn dus een echt yuppenstel met een dito leven. Alles draait om geld, aanzien en feestjes. Hun vrienden begeven zich in hetzelfde kringetje.


Dan overvalt Leila haar man na het zoveelste feestjes met nieuws dat als een bom inslaat: Ze is zwanger en ze wil scheiden. Charlie is geschokt en vlucht naar zijn moeder voor advies. Zijn moeder, een Spaanse, stelt voor dat het stel naar La Campanera in Spanje gaat om het huwelijk nieuw leven in te blazen. Daar is het goed vertoeven en haar familie heeft er wel een huisje beschikbaar.


Charlie weet Leila over te halen. Ze gaat mee en ze genieten van een zomer in Spanje. Helaas komt hun vriendengroep erachter waar ze zich bevinden. De vrienden komen ook naar Spanje waar het al snel weer om drank, feestjes en een boel blabla gaat. Op een avond vol plezier en drank betrapt Leila haar man in een innige omhelzing met de beeldschone Camellia, de vrouw van Charlies neef Jaime. Totaal overdonderd loopt Leila van de feestlocatie vandaan en wandelt zomaar de weg op. Ze wordt aangereden door een joyrider. In het ziekenhuis blijkt dat ze niet veel heeft overgehouden aan de botsing. Maar ook hoort ze het trieste nieuws dat ze niet langer zwanger is. Het ongeluk heeft hier niets mee te maken, de baby was al een week niet meer in leven.


Leila gaat weg. Ze gaat gewoon weg zonder iemand te vertellen waar ze naartoe gaat. Ze gaat terug naar Londen, naar haar zus. Deze is hevig geschokt wanneer Leila ineens bij haar voor de deur staat. Ze hebben al zes jaar geen contact meer met elkaar en Leila overvalt haar zus Kate enorm met haar komst. Leila mag blijven maar niet van harte. Kate bezorgt haar een tijdelijk baantje in het jongerencentrum waar ze zelf als fondsenwerver werkt.


Het jongerencentrum heeft het zwaar. De jaarlijkse toelage wordt gehalveerd en het is nog maar de vraag of het centrum kan blijven voortbestaan. Leila maakt kennis met de mensen van het centrum. Zo is er vrijwilliger James, een echte binnenvetter. Hij is eigenlijk chirurg maar sinds een tijdje beven zijn handen enorm. Dit probeert hij te verbergen. Kate is stiekem verliefd op haar collega Dan. Dit vertelt ze aan niemand want Dan is priester. Dan zelf worstelt met de vraag of hij wel integer genoeg is.  Client Stacey is aan de drugs en de drank en haar stiefvader prostitueert haar.


Leila is de hoofdpersoon en daarna komt Kate het meest aan bod maar regelmatig nemen andere figuren in het boek het stokje even over. Charlie bijvoorbeeld overdenkt zijn huwelijk. Waar ging het fout tussen hem en Leila? Het is niet helemaal duidelijk waar de schrijfster nou precies heen wil met haar verhaal. In ieder geval gaat het over het contact tussen twee zussen, dat heel moeizaam verloopt door de zware jeugd die ze delen. Het gaat over het wanhopige geworstel van mensen met hun leven. En of het mogelijk is om echt te verdwijnen en opnieuw te beginnen. In dit boek gebeurt heel veel en heel weinig tegelijk omdat niks wordt uitgediept. Want waarom wil Leila eigenlijk scheiden? Is het omdat ze het snelle leventje niet meer wil? Wil ze een thuis opbouwen en niet steeds opnieuw verhuizen? Houdt ze niet meer van Charlie? De weinige informatie die wordt prijsgegeven slokte ik als het ware meteen op in de hoop dat het me wat duidelijkheid zou geven. Door deze summiere informatie is het soms moeilijk de aandacht erbij te houden.


Na het lezen van dit boek moet de inhoud even bezinken. Het is een boek waaruit de lezer zelf zijn eindconclusie moet trekken want de schrijfster geeft niet veel cadeau.


Verdwijnen is de derde roman van Talitha Stevenson (1978). Ze studeerde aan Oxford en publiceerde artikelen in de Daily Mail en The Guardian.


ISBN 9789056722685 gebonden met stofomslag en leeslint 354 pagina’s  | Signatuur | juli 2011

Vertaald door Anne Jongeling

© Annemarie, 9 augustus 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER