Boekenarchief R-S

Samanta Schweblin

De mond vol vogels
Samantha Schweblin


Beschrijving:
Een ondermaatse kroegbaas bedient zijn klanten, terwijl zich achter hem in de opslagruimte iets eigenaardigs afspeelt; vrouwen in bruidsjaponnen bundelen hun krachten op een donkere weg; een eerlijke, gekke arbeider spit een kuil alsof hij naar de wortels van de aarde graaft; de verwilderde blik van een kind dat de smaak van suiker is vergeten; een oude man die van speelgoed houdt; en een zieltogende hond in de kofferbak van een auto die weet dat hij een verloren strijd voert?.
Dat is de wereld van Samanta Schweblin, een zonderlinge wereld vol vermoedens en vragen, waarin de lezer een rol speelt in het oplossen van de raadsels die elk verhaal opwerpt. Een manier om het leven te beschrijven die soms aan Kafka en dan weer aan Flannery O'Connor doet denken, waarbij de schrijfster altijd haar eigen stijl behoudt. Een wereld waarin de sobere, doeltreffende taal in dienst staat van het verhaal, zonder een adjectief te veel of een werkwoord te weinig.
Als, om met Italo Calvino te spreken, 'goede literatuur het leven observeert door de juiste woorden te gebruiken', dan hebben we hier te maken met een jonge schrijfster die haar vak verstaat. Met De mond vol vogels opent Samanta Schweblin een nieuwe deur naar de literatuur van onze tijd.

Mijn mening:
Bruiden die uit een auto worden gezet en vervolgens worden achtergelaten. Meisjes die vogels eten. Mannen die een eeuwigheid op een perron staan te wachten op de trein…
Het gebeurt allemaal in dit boek en op de een of andere vreemde wijze is het allemaal zeer logisch. Je volgt de verhalen van Samanta Schweblin haar fantasie met volle geloofsovertuiging, maar na elk verhaal denk je weer: “Goh, wat heb ik eigenlijk zitten lezen?”.
Samanta zet de meest bizarre taferelen neer alsof het de normaalste zaken van de wereld zijn en dit terwijl je de grenzen van je eigen fantasie aftast.
Samanta Schweblin weet met haar eigen, unieke, kijk op dingen vermakelijke korte verhalen neer te zetten die je (ik kan het niet vaak genoeg zeggen) ondersteboven zetten van mafheid. Dit is een echte aanrader!


ISBN: 9789058315595 Hardcover 192 blz. Maarten Muntinga september 2011
Vertaald door Elvira Veenings

© Dion Verhelst, 11 november 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER