Boekenarchief R-S

Coco Schrijber

altDe luchtvegers
Coco Schrijber


Gientje Schaaf woont in Doesburg, met haar ouders. Het is 1936.
De oorlog komt: op de eerste dag wordt haar vader doodgeschoten. Haar moeder besluit niet in de Achterhoek te blijven, ze verhuizen naar Roermond. Vlak voor de verhuizing ziet Gientje iemand naderbij strompelen:


‘Zijn broek is te kort, zijn voeten steken in klompen en hij heeft een damesbontjasje aan. De man ziet er komisch uit, zijn armen priemen als staken uit de veel te korte bontmouwen. Hij komt dichterbij, het is geen man, het is een jongen. Als hij niet zo graatmager was zou hij best knap zijn.’


Deze figuur zal later opnieuw opduiken in haar leven. Gientje past zich goed aan in de nieuwe stad, maar wordt tot haar verbazing uit huis geplaatst. Voor even denkt ze, ze wordt vast snel opgehaald. Maar wie er komt, geen moeder. En Gientje blijft in het nonnenklooster, waar ook andere meisjes - maar dat zijn wezen! - opgevangen worden.


Het verhaal van De jonge Gientje wordt afwisselend verteld met dat van Minnie, die ook op jonge leeftijd haar vader verliest. Haar leven speelt zich af in de jaren zestig-zeventig. Zij heeft twee broers, maar haar moeder is een kille mevrouw, niet in staat haar kinderen lief te hebben. Later wordt duidelijk wie de moeder van Minnie is, in het begin is het gissen naar wat er precies verteld wordt in het boek.
Als de verhaallijnen van Gientje en Minnie bij elkaar komen, wordt ook pas het thema duidelijk. Natuurlijk is dat de moeder-dochterrelatie, maar daarnaast ook het verwerken van oorlogstrauma’s, het tweedegeneratieprobleem, en wat voor vreselijks er in dat nonnenklooster gebeurde.


Coco Schrijber is filmregisseur (1961) en won met haar films en essays al diverse prijzen. Dat talent voor filmmaken komt duidelijk naar voren in deze roman. Het is erg verfilmbaar, en waarschijnlijk is een film makkelijker te volgen als nu het boek. Bovendien is het teveel: teveel thema’s, teveel personages. Maar er staan mooie zinnen in.


‘Hun samenzijn was een zwerm spreeuwen geweest die uit het niets opdook, samenklonterde en weer uiteenspatte.’


‘Minnies antwoordapparaat heeft niets te doen.‘


ISBN  9789021458854 | paperback | 368 pagina's | Uitgeverij Querido | september 2015

© Marjo, 9 juni 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER