De reddingsboot
Charlotte Rogan
Het is 1914, twee jaar nadat de Titanic zonk. De tweeëntwintigjarige Grace stapt aan boord van de Empress Alexandra. Ze is nog geen vier weken getrouwd met de steenrijke Henry. Ze reizen eerste klas en dineren aan tafel van de kapitein.
Nog niet zo lang geleden leek het leven van Grace in duigen te vallen. Ze groeide op in weelde maar daaraan kwam een einde toen haar vader met de verkeerde mensen in zee ging. De familie raakte hun rijkdom kwijt en Grace zag een toekomst als gouvernante tegemoet. Ze gruwde bij het idee en zocht naarstig naar een alternatief. Op slinkse wijze wist ze het hart van Henry te veroveren. Dat hij verloofd was en al snel zou gaan trouwen was geen probleem voor de zelfzuchtige Grace. Henry verbrak de verloving en trouwde met haar. Grace had wat ze wilde en voelde totaal geen wroeging.
Terug naar de Empress Alexandra. Hier gaat het helemaal mis. Het schip zinkt en voor Grace beseft wat er gebeurt, zit ze al in een reddingsboot. Samen met achtendertig andere personen dobbert ze op de oceaan. Henry is niet bij haar. Gelukkig bevindt zich onder deze personen een bemanningslid van het schip. Volmatroos John Hardie neemt onmiddellijk het heft in handen. Ze zullen snel gered worden beweert hij. Toch neemt Hardie het zekere voor het onzekere en rantsoeneert hij water en scheepsbeschuit. Ook wil hij niet dat drenkelingen uit het water gehaald worden. De boot is vol. Er kan niemand meer bij. Wie toch probeert zichzelf in de boot te hijsen wordt hardhandig weggeslagen. Het is nu ieder voor zich.
De snelle redding blijft uit en de stemming slaat om. Het bootje met de negenendertig opvarenden wordt een samenleving in het klein. Net zoals in iedere samenleving met een leider aan het hoofd zijn er medestanders en tegenstanders. Er groeit verzet en er ontstaan groepjes. Hardie wordt aanvankelijk als een held gezien maar zijn status begint te wankelen wanneer de opvarenden te kampen krijgen met honger, dorst en moedeloosheid. En dan is er nog een ander probleem: De boot is te vol en maakt water. Wie is bereid zichzelf op te offeren en overboord te springen?
Een verhaal over negenendertig mensen die wekenlang op een reddingsboot zitten ergens op een uitgestrekte oceaan. Een verhaal over overleven en hoe ver mensen gaan om dat doel te halen. Over manipulatie en opoffering maar ook over leiderschap en verzet. Het is heel bijzonder om te lezen door welke fasen de mensen op de boot gaan. De honger en dorst die toeslaan en het effect hiervan op lichaam en geest. De narcistische Grace krijgt ook haar portie leed toebedeeld. Het weerhoudt haar er echter niet van om te blijven denken dat de wereld om haar draait.
Het boek begint met een rechtszaak die plaatsvindt nadat Grace is gered. Tegen haar en nog twee vrouwen is levenslang geëist. De lezer weet nog niet waarvan ze beschuldigd worden, dat komt later. Wie het verhaal uiteindelijk uit heeft wordt aan het denken gezet. De omstandigheden op de reddingsboot waren immers verre van normaal. Lichaam en geest waren aangetast. Kan men iemand een misdaad die onder dergelijke omstandigheden is begaan wel aanrekenen? Grace konkelt en koketteert ondertussen naar hartenlust in een poging haar vrijheid terug te winnen.
Het verhaal heeft me stof tot nadenken gegeven, wat ik altijd enorm waardeer. Dit keer word ik uitgedaagd om mezelf af te vragen wat ik zelf zou hebben gedaan. Zou ik eerlijk en oprecht zijn gebleven? Zou ik overboord gesprongen zijn om daarmee de levens van anderen te redden? Grace is bijzonder egocentrisch maar zou ik zelf wel een haar beter zijn onder dergelijke omstandigheden? De mens heeft immers een natuurlijke overlevingsdrang. Blijf ik integer in een noodsituatie? Na het lezen van dit boek durf ik hier niet meer volmondig “ja” op te zeggen. De reddingsboot is een prachtig, zeer overtuigend geschreven werk dat me enorm heeft geboeid.
ISBN 9789056724375 |gebonden met stofomslag en leeslint | 272 pagina's | Signatuur | april 2012
Vertaald door Kees Mollema
© Annemarie, 20 april 2012
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER