Boekenarchief R-S

Nicholas Sparks

De bruiloft
Nicholas Sparks


Door omstandigheden zat ik even zonder boeken en dat kan natuurlijk niet, dan ontbreekt er iets wat fundamenteel bij me hoort. Dus toen ik bij Kruidvat dit boek voor een paar euro's te koop zag liggen kocht ik het gelijk. Ik verwachtte een zoet, romantisch verhaaltje maar dat viel alles mee! Ik heb het met veel plezier gelezen.


Het verhaal begint een jaar na de dag dat Wilson Lewis zijn negenentwintigjarige trouwdag was vergeten. Hij vindt het heel erg, hij weet dat zijn vrouw gehecht is aan een teken van affectie op deze dag. Het bijzondere is juist dat Wilson nog net zo gek op zijn vrouw Jane is als op hun trouwdag zelf. Hij begrijpt het zelf ook niet dat hij totaal niet aan hun trouwdag gedacht heeft.


Door deze omissie beseft hij dat dit een teken aan de wand is en hij begint na te denken over zijn huwelijk en vooral wat Jane voor hem betekent. Hij merkt ook dat er kleine tekenen van afweer zijn bij Jane en de schrik slaat om zijn hart, ze zal toch niet genoeg van hem hebben? Ze zal toch niet bij hem weggaan. Hoe meer hij nadenkt over zijn leven met Jane hoe meer hij ziet dat de intieme band tussen hen aan het afbrokkelen is. De kleine grapjes, een blik die onmiddellijk begrepen wordt, de aanvulling... het is aan het verdwijnen en Wilson vindt het vreselijk. Hij beseft dat voornamelijk hij zelf daar debet aan is. Jane draaide voor alles op, hij had zijn vele werk. Hij had alles de laatste jaren teveel als vanzelfsprekend aangenomen.

Als Jane een paar dagen naar hun zoon gaat, stapt hij op zijn schoonvader Noah af. Wat moet hij doen om zijn huwelijk weer nieuw leven in te blazen? De lieve wijze Noah geeft op zijn manier advies. Hij vertelt over zijn vrouw Allie, over de tijd dat ze dement was en hij 'hun' gedicht aan haar voorlas. Dat was het enige wat ze nog herkende. Noah was niet zo lief als hij lijkt, bekent hij aan Wilson...


"Ik deed het ook voor mezelf. Een hoop mensen begrepen dat niet."[...]
"Weet je wat ik me het best herinner van de goede dagen?"[...] "Verliefd worden. Dat is wat ik me herinner. Op haar goede dagen was het alsof we weer helemaal opnieuw begonnen.[...]
Dat is wat ik bedoel als ik zeg dat ik het voor mezelf deed. Iedere keer als ik haar voorlas, was het alsof ik haar het hof maakte, omdat ze soms, heel soms opnieuw verliefd op me werd, net als heel lang geleden. En dat is het meest fantastische gevoel dat er maar bestaat. Hoeveel mensen krijgen ooit die kans? Dat iemand van wie je houdt keer op keer verliefd op je wordt?"


Wilson weet wat hem te doen staat...
Wij als lezer weten echter alleen dat hij een plan heeft en dat hij aan dat plan werkt maar meer ook niet. Wel lezen we hoe Wilson bij zichzelf te rade gaat en zichzelf daarbij niet ontziet. Hij beseft steeds meer dat hij het erg af heeft laten weten en is erg bang dat hij te laat is... valt zijn huwelijk nog wel te redden?


Niet alleen de perikelen rond het huwelijk van Wilson spelen een rol in dit boek. Ook Noah en zijn overleden Allie leveren ene prachtige, ontroerende bijdrage aan dit verhaal. Maar het is vooral de lastige weg vol wroeging die Wilson moet afleggen die het verhaal zo aansprekend maken.
De zijdelingse verwijzingen naar de verrassing die her en der door het boek gestrooid zijn, prikkelen natuurlijk wel je nieuwsgierigheid maar ze vormen niet de hoofdmoot, toch wordt wel langzamerhand naar de onthulling toe gewerkt. En dan is het zover, de dag van de grote verrassing voor Jane is aangebroken en wat blijkt... niet alleen Jane is verrast, wij als lezer ook!


De bruiloft is een vervolg op The Notebook


ISBN 9789022583395 | Paperback | 272 pagina's | De Boekerij | 2005/2017
Vertaald door Annemarie Verbeek

Dettie, 10 februari 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER