Boekenarchief R-S

Paula Stern

Corinnes toekomst
De Koffietrilogie 1
Paula Stern


Corinne Ahrensberg heeft in Brazilië de koffieplantages bezocht waar het familiebedrijf, het koffie-imperium Ahrensberg, de koffie vandaan importeert. Haar vader vond het maar niets dat ze op reis ging daarheen, misschien voorzag hij dat zijn dochter zou vallen voor de romantiek die ook achter het product koffie schuil gaat. Corinne had namelijk al laten merken dat zij er wel zin on had om biologisch-dynamische elementen in het bedrijf te brengen, hetgeen haar vader tegenhield. Hem ging het alleen om de zakelijke kant, niet om een ‘eerlijk product’. Een harde zakenman, die geen tijd heeft voor populair gedoe.
Inderdaad doet Corinne veel ideeën op, maar voor ze haar bezoek voltooit wordt ze teruggeroepen naar Aken, haar thuisbasis. Haar vader heeft een hersenbloeding gehad.


Nu moet Corinne samen met haar broer Alexander het bedrijf overnemen, en Alexander wil ook niets weten van vernieuwingen. Maar er is iets aan de hand met haar broer, voelt Corinne. Ze waren altijd zo’n goed span samen, waarom doet hij nu zo afstandelijk, soms zelfs ronduit akelig tegen haar?
De oorzaak ontdekt ze als ze haar besluit al genomen heeft: ze gaat voor zichzelf beginnen. En daar komen haar ervaringen in Brazilië goed bij te pas. Ook vindt ze de dagboeken van haar opa, op wie ze dol was, en leest over hoe het bedrijf ooit gestart is. En hoe haar opa’s ideeën meer aansluiten bij de hare, dan bij die van haar vader!
Waar zij ook kennis van neemt is van hetgeen de lezer tussen de bedrijven door leest: het verhaal van de opa, Eberhard Ahrensberg, die als zoon van een overtuigde nazi de oorlog in moest in 1943, maar er gelukkig in 1946 weer heelhuids uitkwam. Met dromen dus over een koffiebranderij.


Corinne vindt in zijn dagboek een aanleiding om op zoek te gaan naar bepaalde joodse families, maar is vooral druk met haar eigen zaak. Haar vriend en toeverlaat Sebastian helpt haar, en dat doet ook de uitbater van een kleine koffiebranderij, Noah. Sebastian lijkt wel jaloers, ziet Corinne. Maar zij hebben toch niets? Zij zijn al bevriend vanaf dat ze kind zijn, heel goed bevriend, dat wel. Maar niet meer dan dat. En Noah? Welnee, ze heeft geen tijd voor de liefde.


Natuurlijk ontwikkelt zich er wel een romance, en daar speelt de Britse Susan een rol in. Die heeft een goedlopend café in Aken, en als je daar over leest loopt het water in je mond: heerlijke taarten gaan daar over de tafel! En je had al zin in een bakkie koffie!
Het is een vlot geschreven verhaal, een feelgoodroman, met prettige dialogen, en natuurlijk veel info over koffie. De stukjes tussendoor over Eberhard zijn van aan andere orde, serieuzer - het is tenslotte oorlog - en het valt niet mee om tegen Hitler te zijn als je vader overtuigd vóór die man is!
Ze houden elkaar enigszins in evenwicht deze twee verhaallijnen:  zonder het verleden zou het nogal zoetsappig geworden zijn. Niets mis mee overigens mits goed geschreven. En dat is het!


Dus wordt het uitkijken naar deel twee, waarin Paula Stern hopelijk wat meer in het verleden duikt. Of een andere interessante verhaallijn erbij haalt.
Zij debuteert met dit boek en maakt er maar meteen een trilogie van: De koffietrilogie.


ISBN 9789402708226 | Paperback | 272 pagina's | Uitgeverij Harper Collins| juni 2021
Vertaald uit het Duits door Bonella van Beusekom

© Marjo, 31 augustus 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER