Boekenarchief R-S

Jeffrey Spalburg

https://spalburg.nl

 

Ik ben jullie meester
Jeffrey Spalburg


Een vader vertelt zijn achtjarige zoontje over de geschiedenis van zijn familie. De aanleiding is dat het kind een opmerking naar zijn hoofd geslingerd krijgt: 'rot op naar je eigen land.’
Het kind is geboren en getogen in Nederland, hij begreep het niet.


Het verhaal dat de vader (Jeffrey Spalburg) vervolgens vertelt begint bij diens vader, James Spalburg, in Suriname, waar hij met zijn gezin en ouders woont. Zijn vader is er nooit, uit het verhaal komt naar voren dat hij nogal een losbol was. James heeft diverse halfbroers- en zussen, de reden waarom zijn vader het huis uit wordt gezet. Zijn moeder moet sappelen om rond te komen, en de dan achtjarige James moet zijn steentje bijdragen: ’s morgens vroeg gaat hij voor schooltijd met de dagelijkse eieroogst naar de markt.
James was een vlijtige leerling, hij stond al op zijn zestiende voor de klas. Zijn moeder stuurt hem naar Nederland, daar kan hij wiskundeleraar worden.


Het is dan het jaar 1950. Er waren nauwelijks mensen van Surinaamse afkomt in Nederland.
Ook in Badhoevedorp waar hij een baan krijgt, wordt hij nagestaard.
Hij vindt een vrouw, een blanke vrouw. (‘waarom heet dat hier blank, in Suriname zijn het gewoon witte mensen. Blank betekent toch ook wit?’). James wil niets liever dan naar Suriname teruggaan, en tenslotte gebeurt dat ook. Helaas is zijn moeder dan al overleden.
Zijn vrouw kan niet wennen aan Suriname, en Jeffrey neemt een moeilijke beslissing: terug naar Nederland.
Ze strijken neer in Hengelo, waar Jeffrey geboren wordt.


Zoals de grootvader aangekeken werd op zijn uiterlijk, zo overkomt dat ook zijn kinderen en kleinkinderen. Dit boek gaat over allerlei vormen van discriminatie, van openlijk aanstaren en de haren aan raken, tot direct racisme: Jeffrey wordt als enige van een vriendengroep opgepakt vanwege fietsdiefstal.


Met het familieverhaal enerzijds en de aanklacht tegen racisme anderzijds heeft dit boek impact: gaan wij (blanken) werkelijk zo om met mensen die er anders uitzien?
Helaas weten we maar al te goed dat het zo is.
Dat was toen in 1950 zo en het is nog steeds zo. Waarom?


Jeffrey Spalburg (1970) is al sinds de jaren negentig een succesvol en veelzijdig maker: van een eigen comedyshow op Netflix tot presentator op North Sea Jazz. De laatste jaren is hij veel actief als regisseur en schrijver achter de schermen, bijvoorbeeld bij Jörgen Raymann, Willie Wartaal en Roué Verveer. Ook had Spalburg een zomercolumn in de Volkskrant. Ik ben jullie meester is zijn romandebuut.


ISBN 9789493248205 | Paperback | 240 pagina's | Uitgeverij Das Mag | juni 2023

© Marjo, 23 juni 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER