Boekenarchief R-S

Jah Shakespear

De Rasta Revelatie


Een spirituele thriller staat op de omslag. Ik was totaal onbekend met de levensfilosofie van de rastamensen, en heb veel opgestoken van dit boek. Maar een thriller? Ok, er wordt een man vermoord, op Jamaica, maar als de Vlaming Johan Bode, die niet kan geloven dat het een gewone roofmoord was, op zoek gaat, wordt de dader hem op een presenteerblaadje aangeboden. Geen speurwerk, geen verrassingen.
Johan wil met de man die een goede bekende van hem is praten, en daarom reist hij hem achterna, als de man naar Afrika afreist. Er is daarbij weinig spanning, ik kan het geen achtervolging noemen. Alleen op het laatst, als er een ander vertelperspectief gebruikt wordt (de dader en Johan om en om) komt er wat spanning in het verhaal, die helaas uitdooft als de climax daar is.
De man die vermoord is was een Hollandse rastaman, Ras Fire. Hij had een visie, rastafari terugbrengen naar de wortels van de beweging. Hij had ook een groep volgelingen. Zoals bij de meeste levensbeschouwingen wel het geval is, zijn hier ook de volgelingen verdeeld over de koers die gevaren moet worden. De vermoorde en de moordenaar verschilden dus van mening. En Johan had ook z'n eigen ideeën.
Een uitstekende gelegenheid om alle kanten van rasta eens te laten zien. Shakespear vertelt over de ontstaansgeschiedenis, over allerlei speculaties en waarheden die de rasta in verband brengen met het katholieke geloof of andere geloven. Ook het nazisme komt om de hoek kijken. Intussen wordt er druk gereisd: van Jamaica, naar België, naar Ethiopië. Met dit boek in de hand kan je een complete bedevaart naar de oorsprong van de rasta (van de mens?) maken.
Ik heb al snel enige informatie opgezocht, want als complete leek duizelde het me. Je krijgt nogal wat te verstouwen. Behalve de levensovertuiging is rasta ook muziek, de bekende reggae muziek, waarbij natuurlijk Bob Marley niet onvermeld blijft. Ieder hoofdstuk heeft een song als titel, en ieder hoofdstuk begint met een stukje informatie dat geschreven is door de vermoorde man.
Toen ik eenmaal de basis kende, ging het stukken beter, werd het verhaal ook interessanter. Als thriller is het helemaal niks, maar als bron van informatie is het een heel goed boek.


Paperback | 429 Pagina's | Uitgeverij Houtekiet ISBN10: 9089240039 | ISBN13: 9789089240033

© Marjo, juli 2008

Reageren? Klik hier!