Boekenarchief R-S

Frank Norbert Rieter

https://franknorbertrieter.wordpress.com

 

altDe dundenker
Frank Norbert Rieter

Nog maar net is Aloïs Hartman staatssecretaris van Onderwijs, als alles mis loopt op de dag dat hij zijn moment suprême zal beleven. Het was zijn ambitie voor altijd in het geheugen van de Nederlanders verankerd te blijven als de drijvende kracht achter het wetsvoorstel voor de permanente educatie van politici. De herinnering aan de heer Hartman zal evenwel heel anders zijn, en van hoe het allemaal zo gekomen is doet hij verslag in dit boekje.


De belangrijke dag begon met de weegschaal. Zwaar gefrustreerd omdat het verfoeilijke ding alleen maar aan wenste te geven dat hij opnieuw in gewicht was toegenomen, smeet Hartman het door het raam naar buiten. Op dat moment was er een voorbijganger die hem filmde zoals hij voor het open raam stond: ‘hijgend, deinend in zijn nakende niksie’, een afzichtelijke vetzak die de brokstukken van de weegschaal nakijkt.
En het filmpje verschijnt op YouTube, en wordt onmiddellijk een hit. Had Aloïs Hartman niet meegedaan aan een televisieprogramma waarin al zijn wederwaardigheden bij het verliezen van gewicht openlijk uit de doeken werden gedaan, dan was de nieuwbakken politicus misschien nog te weinig bekend geweest. Nu is het filmpje de topic van de dag.


En Murphy, met zijn beroemde wet, slaat toe: alles wat maar fout kan gaan gaat ook fout. Er rest de arme man maar één ding: onderduiken. Weg uit die angstaanjagende wereld, die er alleen maar op uit is hem nog verder in de modder te trappen. Hij pakt zijn spullen en vertrekt. Naar een dorp in Brabant, waar zijn ouderlijk huis leeg staat te wezen na het vertrek van zijn moeder naar een verpleegtehuis.


'Niets omhanden, even geen verantwoordelijkheden. Geen aanspraak. Geen ouders. Niemand wist dat ik hier was. Even voelde ik mij in rook opgegaan. Verdwenen uit de maatschappij. Als ik nu door neer zou vallen, zou het weken kunnen duren voor iemand mij vond. De gedachte beangstigde me maar een beetje. Ik was vooral moe. Een weldadig gevoel van rust had de overhand.’


Wie is deze Hartman? Wat ging aan al deze ellende vooraf?


Het lijkt onwaarschijnlijk, want echt sympathiek is de man nog niet overgekomen, maar als je verder leest, ontdek je: hij is zoals wij allemaal zijn, een gewoon mens. Met al zijn dwalingen en succesjes. Je wordt geraakt door wie hij is, en je zou deze dag voor hem willen uitgummen. De reden waarom je dat zo ervaart ligt in de schrijfstijl van Frank Norbert Rieter. Hij gebruikt prachtige zinnen, mooie vergelijkingen, en je geniet!


Dit is een boekje om te koesteren, om af en toe ter hand te nemen en stukjes te herlezen.


Frank Norbert Rieter (1973) studeerde literatuurwetenschap en volgde diverse schrijfcursussen. Hij publiceerde eerder korte verhalen, is actief als theatermaker en als organisator van literaire events. De dundenker is zijn eerste roman die uitgegeven wordt bij Xander Uitgevers.

ISBN 9789401607247 | Hardcover | 112 pagina's | Xander| juli 2017

© Marjo, 8 augustus 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

hspace="15"De dundenker
Frank Norbert Rieter


Toen politicus Aloïs Hartman zag dat hij weer was aangekomen, loste zijn laatste restje zelfbeheersing als sneeuw voor de zon op. Hij had zich de afgelopen week met een ijzeren discipline aan zijn verantwoorde eetpatroon gehouden. Hij had zichzelf geen enkel extraatje gegund en nu dit. Aangekomen. Zijn aanvankelijke zelfmedelijden sloeg om in een allesoverheersende woede. Hij wilde iets verwoesten. Verbrijzelen. Nu! De poedelnaakte Hartman pakte zijn weegschaal op en keilde het onding uit het woonkamerraam.


Voor het raam hijgde hij nog even na. Pas toen de weegschaal met een klap op de grond terecht kwam, werd hij zich weer bewust van zijn omgeving. Een autoalarm loeide en mensen keken omhoog. Een van hen hield een mobieltje vast. Werd hij gefilmd? Hartman stapte uit het zicht van zijn publiek en ging over tot de orde van de dag. Hij kon zich niet langer door emoties laten overmannen want hij ging een belangrijke dag op het ministerie tegemoet. Niets of niemand mocht dat in de weg staan.


Zijn pak zat aan de strakke kant maar Hartman weigerde zich daar druk om te maken. Niet nu. Vandaag draaide alles om het wetsvoorstel. Hij had zijn debat tot in de puntjes voorbereid. Het zou het hoogtepunt van zijn politieke carrière worden. Toch baalde hij dat hij weer zo dik was geworden. Nog niet zo lang geleden was hij met behulp van een personal trainer veertig kilo afgevallen. Letterlijk onder het toeziend oog van Nederland want er was een realityprogramma aan zijn afvalpoging gekoppeld. Nu zaten alle kilo’s er weer aan. Uiterst geniepig hadden ze zich weer op zijn lichaam genesteld. Elke dag opnieuw probeerde Hartman er wat aan te doen maar hij ging steeds opnieuw de mist in.


Vandaag zou hij zich niet druk om zijn eetpatroon maken. Hij had zin in een chocoladereep. Dat had hij ook wel verdiend. Zijn lievelingsreep, butterscotch, was moeilijk te krijgen maar Hartman was een echte insider. Bij de benzinepomp strekte hij zijn hand al naar het verleidelijke lekkers uit toen zijn plan gedwarsboomd werd. Noodgedwongen week hij uit naar de snoepautomaat op het ministerie maar toen hij zich bukte om de heerlijkheden naar zich toe te graaien, sloeg het noodlot toe. Het geluid waarmee zijn broek van bil tot knie scheurde klonk oorverdovend. De paniek sloeg toe en toen hij niet veel later ontdekte dat hij een hit op YouTube was, sloeg Hartman op de vlucht.


Hartman had het dieptepunt in zijn leven bereikt en vluchtte naar de enige veilige plek die hij kon bedenken: zijn ouderlijk huis. Hoewel zijn ouders niet meer in leven waren ging er toch een zekere troost van het leegstaande pand uit. Voor het eerst in lange tijd was Hartman niet langer een bekende politicus maar gewoon Aloïs, een jongen uit het dorp. Omhuld door de veilige cocon waar hij was opgegroeid overdacht hij zijn leven. Hoe was hij toch in deze situatie beland?


Hoewel we niet massaal weegschalen uit het raam gooien, is de novelle De dundenker voor iedereen die met zijn of haar gewicht worstelt uiterst herkenbaar. Knellende kleding, kilo’s die eraan in plaats van eraf vliegen en een aanhoudend gevoel van schaamte zijn dingen waar veel mensen met overgewicht dagelijks mee worstelen. In dit tragikomische verhaal laat theatermaker en schrijver van korte verhalen Frank Norbert Rieter zijn personage inzien waarom zijn worsteling steeds heviger wordt. Op speelse wijze deelt hij een tik aan de maatschappij uit. Aloïs Hartman stopt het lekkers zelf in zijn mond maar wat is de reden dat hij steeds naar troostvoer grijpt? Welke druk probeert hij daarmee te verlichten?


Frank Norbert Rieter zet de lezer, dik of dun, op innemende wijze aan het denken en dat maakt van De dundenker een novelle vol inzichten. Een aanrader!


ISBN 9789401607254 | Ebook| 72 pagina's | Xander Uitgevers | juli 2017

© Annemarie, 8 augustus 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER