Boekenarchief R-S

John P. Strelecky

https://www.johnstrelecky.com

 

Life safari
De reis van je leven
John P. Strelecky


Twee jaar heeft Jack ervoor gespaard, het was altijd zijn droom een reis door Afrika te maken, en nu is het zover. Hij heeft alle tijd want zijn baan is opgezegd, zijn spullen bijna allemaal verkocht. Een groot onderdeel van de reis zal bestaan uit zijn verlangen de dieren van Afrika te zien. Vooral de olifanten, leeuwen, luipaarden, buffels etc.


'Wat jij noemt, zijn de BIG Five van Afrika" vertelt Mick, de baliemedewerker van het hotel. "Daar heb je een gids voor nodig, het is geen dagje dierentuin. De dieren leven verspreid over Afrika." De gids weet precies hoe te handelen en waar de dieren zijn en het allermooiste is, volgens Mick, de safari te voet te maken. Dan zie je pas het échte Afrika. Ik zoek wel iemand, belooft Mick.
Een uur later ontmoet Jack Ma Ma Gombe, een oude vrouw, zij stelt zich voor als gids... Zij zal hem door Afrika begeleiden. Op Jack vraag waarom, antwoordt ze:


"Ik ben hier omdat ik geloof dat jouw Big Five for Live en de mijne met elkaar samenhangen. [...] Alles hangt met elkaar samen, jonge Jack, alles is met elkaar verbonden."


Ma Ma Gombe blijkt door heel Afrika een zeer geliefde vrouw te zijn en tijdens de voetreis leert Jack wat de Big Five for Live wérkelijk betekent. Het zijn niet alleen de vijf dieren maar vooral de vijf dingen die je in je leven wilt zien of doen om voor jouw gevoel het leven tot een succes te maken.


De wijze vrouw laat zien dat inderdaad alles met elkaar samenhangt. Ze heeft geholpen om scholen op te richten die het Big Five principe volgen. Het mooie is dat leerlingen kunnen aangeven wat zij willen en de hele school denkt mee hoe de leerling zijn/haar doel kan bereiken. Het schijnt grandioos te werken.
Maar niet alleen dat ze laat ook zien hoe de natuur op elkaar ingespeeld is zowel wat betreft begroeiïng als dieren.


Jack leert enorm veel van Ma Ma Gombe, veel meer dan hij verwacht had. Dat is omdat je er moeite voor gedaan hebt, zegt Ma Ma, je hebt gespaard, alles opzij gezet op je doel te bereiken. Daardoor heb je al één van de Big Five ingelost.


Voor mij waren enkele dingen al bekend maar als lezer word je toch onweerstaanbaar meegevoerd met Ma Ma Gombe het prachtige, indrukwekkende, gevaarlijke en adembenemende Afrika in. Haar lessen zijn liefdevol en doeltreffend.
Een boek om vaker te lezen om steeds weer nieuwe dingen in te ontdekken.


Zie ook https://bigfiveforlife.nl


ISBN 9789082200423 | Paperback | 123 pagina's | Ank Hermes | 20 mei 2014
Inclusief QR code naar e-book met tips | Vertaald door Karin van Grieken

© Dettie, 19 juli 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER