Boekenarchief R-S

John P. Strelecky

https://www.johnstrelecky.com

 

The Why Café
Een inspirerende reis naar jezelf
John. P. Strelecky


John heeft een paar dagen vrij genomen omdat hij even rust nodig heeft. Hij is onderweg naar zijn vakantiebestemming. Helaas stuit hij op een lange file. De politie meldt dat er een tankwagen gekanteld is, het kan nog lang duren voor ze verder kunnen rijden. Dus besluit John de alternatieve route te nemen. Maar zijn GPS heeft geen bereik...
De route is hem volledig onbekend en puur op zijn gevoel rijdt hij in de richting waarvan hij vermoed dat die goed is.

De weg is lang, eentonig en er is geen teken van leven te zien maar ook geen benzinepomp en de meter daalt en daalt. Net als hij denkt dat het slapen aan de kant van de weg wordt, stuit hij op een oprit die naar een café leidt. Het café heeft de bijzondere naam The Why Are You Here Café.
Het interieur is tot Johns verrassing gloednieuw en de geuren uit de keuken zijn heerlijk.


Al gauw komt er serveerster op hem afgestapt, ze heet Casey, en geeft hem de menukaart.
Tot Johns verrassing staat er onder de naam van het café een aparte tekst: Gelieve voor uw bestelling de bediening te raadplegen over de mogelijke betekenis van uw bezoek.
Op de achterkant van de kaart staat niets op drie zinnen na:


Waarom ben je hier?
Ben je bang voor de dood?
Voel je je vervuld?


John vraagt zich af waar hij eigenlijk beland is? Wat betekent dit?
Hij weet niet dat dit bezoek zijn leven een heel andere wending zal geven...


Hij vraagt Casey wat die zin over de bediening betekent? Zij vertelt hem dat het alles te maken heeft met de andere drie zinnen. Hoe leest hij bijvoorbeeld de eerste zin?
Waarom ben je hier? Slaat dat op zijn bezoek in het café? Of betekent het meer? Het kan ook zijn: Waarom ben ik hier? En ook dan heeft het meerdere betekenissen. Waarom is hij op aarde bijvoorbeeld.


Er ontspint zich een heel gesprek waarbij John voelt dat het belangrijk is. Later voegt ook Mike, de eigenaar en kok, zich bij John en ook hij stelt bijzondere vragen die John laten voelen waar zijn innerlijke onrust vandaan komt. Wat is hij eigenlijk aan het doen in en met zijn leven? Haalt hij er voldoening uit? Is hij bezig met zijn Reden van Bestaan? (RVB) Weet hij eigenlijk wel wat zijn RVB is? Voelt hij zich gelukkig? Doet hij wat hij het liefste doet? Is zijn werk vervullend? Waarom geld opzij zetten voor je pensioen om dan te gaan doen wat je graag wilt, waarom doe je het nu niet?
Ook Anna, een klant, heeft John het nodige te vertellen.


Ook de andere twee vragen worden behandeld. Angst voor de dood hoef je bijvoorbeeld niet te hebben als je een vervullend leven leidt. De angst ontstaat meestal als je dag in dag uit voldoet aan verplichtingen en niet doet wat je het liefste wil doen.


Het klinkt allemaal heel simpel, maar natuurlijk kan het niet zomaar. Het ligt aan de persoon zelf, vertelt Casey, hoe diegene toch naar zijn vervulde leven toe kan werken. Ook al besteed je er aanvankelijk per dag maar 20 minuten aan, dan nog is er groei, bovendien trekt het een het andere aan.
John weet dat hij die avond een wijze les leert en dat hij de vraag Waarom ben je hier? voortaan altijd zal gebruiken om zijn eigen RVB te bereiken. Ieder mens heeft namelijk een ander RVB.


Vanzelfsprekend ontstaan er een heleboel gedachtes tijdens het lezen. Hoe kun je dit bereiken, je moet toch ook dingen betalen en ergens wonen en, en, en...
Ook daar wordt antwoord op gegeven. In feite is het simpel, je moet alleen beginnen...
Het verhaal is op een heldere manier geschreven, vooral de helderheid is prettig omdat dát nog wel eens ontbreekt in dit genre verhalen.
Het stemt tot nadenken ook omdat je er veel in herkent.

Voor geïnteresseerden, het boek is te bestellen bij https://midlifepitstop.nl/boekenactie-the-why-cafe je betaalt alleen de verzendkosten.


ISBN 9789082200409 | Paperback | 132 pagina's | Aspen Uitgeverij | 2019

© Dettie, 14 januari 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Life safari
De reis van je leven
John P. Strelecky


Twee jaar heeft Jack ervoor gespaard, het was altijd zijn droom een reis door Afrika te maken, en nu is het zover. Hij heeft alle tijd want zijn baan is opgezegd, zijn spullen bijna allemaal verkocht. Een groot onderdeel van de reis zal bestaan uit zijn verlangen de dieren van Afrika te zien. Vooral de olifanten, leeuwen, luipaarden, buffels etc.


'Wat jij noemt, zijn de BIG Five van Afrika" vertelt Mick, de baliemedewerker van het hotel. "Daar heb je een gids voor nodig, het is geen dagje dierentuin. De dieren leven verspreid over Afrika." De gids weet precies hoe te handelen en waar de dieren zijn en het allermooiste is, volgens Mick, de safari te voet te maken. Dan zie je pas het échte Afrika. Ik zoek wel iemand, belooft Mick.
Een uur later ontmoet Jack Ma Ma Gombe, een oude vrouw, zij stelt zich voor als gids... Zij zal hem door Afrika begeleiden. Op Jack vraag waarom, antwoordt ze:


"Ik ben hier omdat ik geloof dat jouw Big Five for Live en de mijne met elkaar samenhangen. [...] Alles hangt met elkaar samen, jonge Jack, alles is met elkaar verbonden."


Ma Ma Gombe blijkt door heel Afrika een zeer geliefde vrouw te zijn en tijdens de voetreis leert Jack wat de Big Five for Live wérkelijk betekent. Het zijn niet alleen de vijf dieren maar vooral de vijf dingen die je in je leven wilt zien of doen om voor jouw gevoel het leven tot een succes te maken.


De wijze vrouw laat zien dat inderdaad alles met elkaar samenhangt. Ze heeft geholpen om scholen op te richten die het Big Five principe volgen. Het mooie is dat leerlingen kunnen aangeven wat zij willen en de hele school denkt mee hoe de leerling zijn/haar doel kan bereiken. Het schijnt grandioos te werken.
Maar niet alleen dat ze laat ook zien hoe de natuur op elkaar ingespeeld is zowel wat betreft begroeiïng als dieren.


Jack leert enorm veel van Ma Ma Gombe, veel meer dan hij verwacht had. Dat is omdat je er moeite voor gedaan hebt, zegt Ma Ma, je hebt gespaard, alles opzij gezet op je doel te bereiken. Daardoor heb je al één van de Big Five ingelost.


Voor mij waren enkele dingen al bekend maar als lezer word je toch onweerstaanbaar meegevoerd met Ma Ma Gombe het prachtige, indrukwekkende, gevaarlijke en adembenemende Afrika in. Haar lessen zijn liefdevol en doeltreffend.
Een boek om vaker te lezen om steeds weer nieuwe dingen in te ontdekken.


Zie ook https://bigfiveforlife.nl


ISBN 9789082200423 | Paperback | 123 pagina's | Ank Hermes | 20 mei 2014
Inclusief QR code naar e-book met tips | Vertaald door Karin van Grieken

© Dettie, 19 juli 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER