Boekenarchief R-S

Barbara Stoeltie

Lijfsbehoud


Elly Weinberg krijgt een telefoontje: haar moeder Hannah is overleden. Wie nu verwacht dat we een verhaal over die moeder gaan lezen, met als motto 'over de doden niets dan goeds', die komt bedrogen uit. Elly hield niet van haar moeder, ze doet geen enkele moeite om haar afkeer te verbergen en is niet van plan naar de begrafenis te gaan. Maar nu willen we weten hoe dat komt. Wat is de oorzaak van deze haat? Er blijken dan wel enkele oorzaken voor aan te wijzen: haar moeder vernederde haar, liefst in het openbaar. Als Elly pianoles kreeg, waar ze niet veel van bakte, zat haar moeder graag met visite in dezelfde kamer en lachte haar uit. Als Elly de foto van een vriend van haar moeder op de grond gooit, trapt Hannah de lievelingspop van Elly voor haar ogen kapot. Als Elly weer eens thuis kwam wonen omdat weer een relatie met een man mislukt was, moest ze de spot van haar moeder verdragen.
Ze hadden bepaald geen liefdevolle verhouding, dat is duidelijk.
We krijgen een duidelijk beeld van wat Hannah in de ogen van Elly allemaal fout heeft gedaan. Maar een inzicht in het karakter van Hannah krijgen we niet.
Waarom deed zij zulke dingen? Had het te maken met het feit dat ze een slachtoffer van de oorlog was? Heeft ze zoveel verschrikkelijks meegemaakt dat ze geen liefde meer kan geven? Maar waarom ging Elly dan niet eerder een eigen leven leiden en bleef ze zo aan haar moeder hangen? En wat zit er achter de zelfmoord van haar vader?
Het thema is duidelijk een slechte moeder-dochterrelatie of het onvermogen lief te hebben. Dat laatste geldt niet alleen voor moeder en dochter, ook de andere relaties lopen allemaal stuk. Paul, een oudere man, is de enige die Elly door dik en dun steunt, en dus valt hij niet in de smaak bij de moeder. Maar is die Paul nu eigenlijk? Wat is zijn rol in het verhaal? Er blijven dus veel vragen onbeantwoord in dit boek.
Jammer, want qua taal is het best de moeite waard. De plastische beschrijvingen van uiterlijkheden geven een goed beeld van het beschrevene: je ziet het voor je.


"een blubberige bierbuik die als een voldragen foetus uitbolt boven een te strak aangetrokken ceintuur, grijzend haar dat vettig en in dikke lokken om zijn oren krult en veel te dunne beentjes in een vormloze spijkerbroek."

een vrouw van onbestemde leeftijd met kanariegeel geblondeerd haar die haar omvangrijke boezem gevangen houdt in een veel te krappe twinset en onbeheerst aan een cappuccino lebbert."


Hardcover | 156 Pagina's | Nieuw Amsterdam ISBN10: 9046803481 | ISBN13: 9789046803486

© Marjo, mei 2008

Reageren? Klik hier!