Boekenarchief R-S

Andreas Rood

height="167"Nena
Andreas Rood

Het is geen prettige tijd om minister-president van Nederland te zijn. De financiële crisis heeft zijn tol geëist en er zullen creatieve oplossing voor het geldtekort gevonden moeten worden. Door de Griekenlandcrisis en de vluchtelingenstroom zijn de kosten alleen maar opgelopen. Hoe kan de financiële toekomst van de inwoners van Nederland veiliggesteld worden? Er wordt naarstig naar een oplossing gezocht.

De directeuren van de pensioenfondsen houden hun hart vast. Zij hebben verontrustende signalen opgevangen. Het zou zomaar kunnen dat de overheid op hun financiële reserves aast. Zij zien het niet zitten om deze af te staan of renteloos aan het rijk uit te lenen. Bovendien hebben ze het gevoel dat degenen die het idee geopperd hebben niet betrouwbaar zijn. Als het geld opgeëist zal worden, is de kans groot dat het in verkeerde handen valt. Aanzienlijke bedragen zullen dan spoorloos verdwijnen.

Hugo, de minister-president, weet maar al te goed dat de zorgen van de pensioenfondsdirecteuren terecht zijn. Hij wordt onder druk gezet om een wet goed te keuren die de overheid in staat zal stellen de reserves op te eisen. Volgens een vergeten maar nog geldende wet, kan hij zijn macht doen gelden en zonder inmenging van derden een wet goedkeuren. Natuurlijk laat Hugo zich niet zomaar intimideren maar het geboefte dat hem heeft benaderd, heeft op niet mis te verstane wijze te kennen gegeven dat zijn kinderen gevaar lopen als hij niet op hun eisen ingaat. Hugo wordt in het nauw gedreven.

Hugo wil de wet absoluut niet goedkeuren maar hij wil ook niet dat zijn gezin iets overkomt. In allerijl bedenkt hij een noodplan. Samen met zijn vrouw en dochters reist hij naar Argentinië. Daar woont zijn schoonvader. De buitenwereld zal een leugen voorgeschoteld krijgen. Iedereen zal denken dat Hugo’s schoonvader plotseling ernstig ziek is geworden. Als Hugo niet in Nederland is, kan hij ook geen wetten ondertekenen. Hugo beseft dat hij vrijwel niemand kan vertrouwen. Gelukkig is zijn schoonvader een machtig man en kan hij het gezin bescherming bieden.

Hugo heeft zijn tegenstanders onderschat. Een vlucht naar Argentinië houdt hen niet tegen. Er wordt een gruwelijk plan gesmeed. Een plan dat er ongetwijfeld voor zal zorgen dat Hugo de wet onmiddellijk ondertekent. Een plan dat het leven van een van zijn dochters volledig zal ruïneren. Gelukkig kan Hugo rekenen op de onvoorwaardelijke steun van zijn daadkrachtige vrouw Nena.

Het boek Nena staat in het teken van de financiële wereld én grootschalige afluisterpraktijken. De slechteriken in het verhaal deinzen nergens voor terug. Invloedrijke mensen worden op grote schaal afgeluisterd, achtervolgd en waar mogelijk gechanteerd. Ook Henk, de minister van Economische Zaken, merkt dat zijn privéleven niet langer privé is. De experts die hij inschakelt, doen schokkende ontdekkingen. Ondertussen loopt de spanning in Argentinië hoog op.

Auteur Andreas Rood is jarenlang zelfstandig ondernemer geweest. Na zijn pensionering heeft hij zich op het schrijven van boeken gestort.  Zijn debuut Wolkenkamer is inmiddels naar het Engels vertaald. In Nena ontziet Rood de lezer niet. In duidelijke taal schrijft hij over de plannen en de achtergrond van de slechteriken. Gruwelijke onderwerpen als kindermisbruik en kinderporno komen aan bod. Rood neemt geen blad voor de mond waardoor ik sommige passages het liefst over wilde slaan. Gelukkig bevat het verhaal ook een aantal onverwachte wendingen die het leed enigszins verzachten. Hoofdpersonage Hugo lijkt overigens niet erg op Mark Rutte maar wel op onze koning. Hij heeft blonde dochters en een schoonvader in Argentinië die er bovendien een dubieus verleden op nahoudt. Rood heeft schoonvaderlief een aantal bijzondere eigenschappen toegekend waardoor zijn daden in een ander daglicht komen te staan.

Een groot aantal van de vrouwen in dit boek lijkt meer op een mannenfantasie dan op de realiteit gebaseerd te zijn. Vrolijk lachend duiken ze met jan en alleman en met elkaar het bed in. De talrijke seksscenes worden vol enthousiasme door Rood beschreven. Hierdoor is het een echt “mannenboek” geworden.

Nena is een pittig geschreven boek over de macht van het geld. De auteur schrijft niet altijd even soepel en ik weet niet of alle in het boek gepresenteerde feiten kloppen maar het verhaal is goed onderbouwd. Het draait allemaal om geld. Helaas zijn sommige lieden bereid om tot het uiterste te gaan om het te bemachtigen. Zelf neem ik na het lezen van dit boek met alle plezier genoegen met een wat minder luxueus leven.

ISBN  9789089548245 | paperback | 357 pagina's| Uitgeverij Elikser | december 2015

© Annemarie, 25 januari 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER