Boekenarchief R-S

Arundhati Roy

De God van kleine dingenCentraal in deze roman staat een Indiase tweeling.
Estha en zijn tweelingzus Rahel komen ter wereld in het Zuid-Indiase Kerala, zij groeien op in het ouderlijk huis van hun mooie en mysterieuze moeder Ammu, dat zij delen met hun grootvader, grootmoeder, een oudtante en hun veelbelovende oom Chacko. De familie is ondernemend en welvarend en de tweeling groeit voorspoedig op. Maar dan is er de Verschrikking, het rampzalige voorval waardoor Estha en Rahel elkaar pas na 23 jaar terugzien.


Onaanraakbaar
De twee-eiige tweeling is erg hecht, ze voelen zich geen twee aparte individuen maar een geheel. Ze zijn gek op hun moeder.
Oom Chako heeft gestudeerd in Engeland en is daar ook getrouwd en later weer gescheiden. Uit dit huwelijk kwam een dochter voort.
Als de tweede man van zijn ex vrouw sterft nodigt Chako haar en zijn dochter uit om naar Indie te komen. Wat zij ook doen. De tweeling voelt zich aan de kant gezet door alle aandacht die naar de dochter van Chako gaat.
Als hun moeder in een kwade bui tegen hen zegt dat ze een blok aan haar been zijn besluiten ze weg te lopen. Ze bereiden zich voor door allerlei spulletjes te verzamelen en een bootje te laten repareren door hun grote vriend Velutha. Velutha is een intelligente, mooie man maar behoort tot de onaanraakbaren van het kastensysteem. De onaanraakbaren mogen niet in de huizen van raakbaren komen en mogen de raakbaren ook niet aanraken. De kinderen mogen ook eigenlijk niet naar hem toe gaan maar Velutha is erg vriendelijk voor ze, speelt vaak met ze en leert ze veel dingen.
Hun moeder en Venutha voelen zich onweerstaanbaar tot elkaar aangetrokken en zij beginnen een geheime verhouding. Zij weten dat hun liefde onvermijdelijk is maar ook rampzalig.


De verschrikking
De kinderen lopen weg en op het laatste moment nemen ze Chako’s dochter op haar verzoek mee. Ze nemen het bootje om de rivier over te steken maar deze slaat om. Chako’s dochter verdrinkt. Dezelfde dag komt de familie achter de verhouding van Ammu en Velutha. Ammu wordt in huis opgesloten. De politie is inmiddels een klopjacht gestart naar Velutha, hij wordt beschuldigd van ontvoering van de kinderen en moord op Chako’s dochter.
De oudtante vertelde dit verzonnen verhaal aan de politie opdat niemand achter de verhouding van Ammu komt. Estha wordt later door de oudtante gedwongen dit verhaal te te bevestigen. Velutha sterft diezelfde nacht aan zijn verwondingen opgelopen door de vreselijke mishandeling van de politie. De tweeling heeft deze mishandeling gezien. Later geeft de ex-vrouw van Chako, Estha de schuld van alles.
Estha wordt na deze gebeurtenis weggestuurd omdat volgens de familie de hechtheid van de tweeling een gevaar vormt. Estha, wordt een in zichzelf gekeerde man die tegen niemand meer praat. Ammu moet ook weg en eindigt erg arm in een krottenwoning. Rahel voelt constant de pijn van Estha.


Mijn mening
Het boek is in het begin vrij chaotisch. Veel namen en het is onduidelijk wie, wie is. Het taalgebruik is vindingrijk, zich verplaatsend in de personages. Het verhaal is niet chronologisch, er worden steeds zijsprongen gemaakt om daarna weer terug te keren naar het verhaal. In de loop van het boek wordt het verhaal steeds pakkender en kon ik er moeilijk mee stoppen.

De schrijfster baarde groot opzien met dit romandebuut, mede vanwege het enorme voorschot van 2 miljoen gulden. Enerzijds werd het alom hoog geprezen, anderzijds wekte het in India wrevel, wat resulteerde in een juridische aanklacht wegens obsceniteit. Een boek dat India hypocriet noemt, vol seksuele onderdrukking, met een achterlijk kastensysteem, geschreven door een zelfbewuste vrouw die geen blad voor de mond neemt, is per definitie controversieel in India.

Uitgever: Prometheus | 336 pagina's | ISBN: 9789053338278

© Dettie, 12 juli 2003

Reageren? Klik hier!