Boekenarchief R-S

Rim Sartori

http://www.rimsartori.nl

 

Valse tongenMarit is verloofd met Cor. Hij moet voor 10 maanden naar het buitenland. Vlak voor hij weggaat gaan ze een avondje uit en bezoeken café-chantant 'Les Pierrots'.
De bassist die daar speelt is zeer gecharmeerd van Marit. Nadat Cor weg is sluit Marit zich min of meer op, gaat nergens heen totdat haar vriendin haar weet over te halen. Ze belanden bij 'Les Pierrots' en ook Herman, de bassist, speelt daar weer.
Vanaf die tijd gaat het snel. Marit is gefascineerd door Herman, hij heeft charme, een vlotte babbel en aanbidt haar. Ze verbreekt haar verloving met Cor en leeft op een roze wolk met Herman. Ze verandert van baan en wordt receptioniste in hotel Polen zodat ze dezelfde werktijden heeft als Herman. Haar moeder is niet écht blij met de omgang van Marit met Herman maar accepteert het uiteindelijk toch.


Op een dag komt hij stomdronken aan bij Marit. Hij scheldt Marit's moeder, broer en Marit zelf uit en haar moeder verbiedt daarna de omgang met Herman. Maar ja, Marit is verliefd en ontmoet hem stiekem en deze ontmoetingen blijven niet zonder gevolgen. Marit blijkt zwanger. Zeer tegen de zin van haar moeder wordt er getrouwd en Marit gaat inwonen bij haar schoonvader, een notoire alcoholist. Er wordt een zoon geboren Hansje. Als haar schoonvader onder verdachte omstandigheden plotseling overlijdt wordt Marit erop aangekeken, zelfs door Herman, zij had immers toch zo'n hekel aan hem?
Als Hansje 3 maanden is komt Herman een nacht niet thuis. Dodelijk ongerust gaat Marit hem zoeken. Zij ziet hem stomdronken op een brommertje rijden vlak voor hun huis voor de tram uit. Ze hoort van zijn beste vriend, dat Herman een alcoholist is en zich regelmatig moet melden bij het consultatiebureau. Hij slikt refusal, een pil die alcoholgebruik tegen gaat. Neem je wel drank dan word je doodziek. Herman schaamt zich naderhand dood en belooft dat het niet meer zal gebeuren. Met zijn carrière gaat het uitstekend. Hij blijkt een enorm komisch talent te hebben en op een dag wordt hij door een radio-omroep gevraagd om in een goedbeluisterd programma op te treden. Marit helpt hem een programma samen te stellen en Herman heeft succes! Zo'n succes dat hij steeds vaker gevraagd wordt en uiteindelijk verschijnt hij ook op de t.v.


Privé gaat het allemaal een stuk slechter, Herman blijkt manisch depressief, scheldt Marit constant uit, blijft nachten weg en drinkt weer. De Jellinekkliniek adviseert Marit hem te laten barsten en van hem te scheiden maar dat kan ze niet. Ze is woedend op de arts. Hij is de vader van haar kind en hem verlaten… nooit! Ze ontdekt steeds meer heel onaangename dingen, het drankgebruik neemt steeds meer toe en ook experimenteert hij met pillen. Marit ondergaat vernedering na vernedering.
Op een dag komt er een tekstschrijver bij hen logeren. Marit en hij, worden heftig verliefd op elkaar. Iedereen ziet het gebeuren en gunt het haar van harte. Maar… als Herman erachter komt, is hij is er kapot van. Marit is in tweestrijd gaat zij terug naar Herman…?


Mijn mening:
Een erg mooi boek, het is natuurlijk een dramatisch/zwaar leven maar het verhaal zelf is nooit loodzwaar. Het is een verhaal van een zeer moedige vrouw waar je gaandweg steeds meer respect voor krijgt. Je denkt hoe houdt ze het vol, dit is niet meer te doen. Je zou aan een kant wel willen roepen: 'Ga weg!' maar de gebeurtenissen zijn zo beschreven dat je begrijpt dat Marit hem blijft steunen en zelfs Herman begrijpt. Ondanks dat er zich heel vervelende situaties voordoen valt er evengoed ook veel te lachen. Zoals bijvoorbeeld het voorbereiden van een act, deze wordt uitermate komisch beschreven.


Zeer bijzonder vind ik de gedichten die verspreid door het boek zijn geplaatst. Dit gedicht wil ik jullie niet onthouden, daar was ik stil van...


IJle Zeilen

Verstrikt in een web van leugens
gesponnen van losse draden
geeft zij zich over als een rups
die rust in een cocon

Terwijl de wind haar fluisterend waarschuwt
dat ze gauw een vlinder worden moet
om ver, ver weg te kunnen vliegen
door de ijle zeilen van het wolkendek

Maar ze blijft wiegen in haar web
gesponnen van losse draden
als eenzaam verloren insect.

Vele rupsen worden zo nooit vlinder
komen nooit uit hun cocon, en niemand
zal ooit hun naam nog kennen.


Conclusie:
Het verhaal is schrijnend en ontroerend en in een mooie stijl geschreven. Realistisch en lichtvoetig staat op de achterflap en dat is precies wat het is. Het leest vlot, je vindt er alles in, humor, liefde, passie, verdriet en spanning …
Geen vals sentiment maar het laten zien zoals het is.


Uitgever Boekenplan ISBN 9071794628 Verschijningsdatum 8/2004 Bindwijze Paperback Aantal pagina's 202 blz.

© Dettie, maart 2005

Reageren? Klik hier!