Boekenarchief R-S

Vikas Swarup

 
De ongelooflijke lotgevallen van een arme geluksvogel


Een straatarme jonge man, Ram Mohammed Thomas, doet mee aan een televisiequiz. Het is de eerste uitzending. Degene die alle 12 antwoorden weet kan het enorme bedrag van een miljard rupees winnen. Laat Ram het nou winnen! Onmiddellijk wordt hij verdacht van vals spelen, het is onmogelijk dat zo'n onopgeleide man de antwoorden kan weten.


Hij wordt dan ook gearresteerd op verdenking van fraude. (Voornamelijk omdat de financiering van het programma nog niet rond was) Het ziet er somber voor hem uit vooral als blijkt dat de politie en de quizmaster onder een hoedje spelen.
Geheel onverwacht komt ineens een advocate zich aanmelden om hem te verdedigen. Zij wil het hele verhaal horen onder de voorwaarde dat hij de absolute waarheid spreekt.
Ram begint te vertellen over zijn leven in het turbulente India en verklaart daarmee hoe hij aan zijn antwoorden komt.


Het boek las lekker weg, geen hoogstaande literatuur maar prettig geschreven.
Het verhaal is verdeeld in 12 hoofdstukken, hetzelfde als het aantal vragen van de quiz. Elk hoofdstuk vertelt over een gedeelte van zijn leven.
Eén hoofdstuk sprong er voor mij bovenuit en dat was waarin verteld wordt over het buurmeisje dat samenwoont met haar moeder en drankzuchtige vader. De vader was een naar beneden gevallen wetenschapper. Ram probeerde het meisje te helpen en dat is op een zeer ontroerende manier beschreven.
Aan het einde van het boek begon ik net een beetje verveeld te raken, alwéér een verhaal, maar dan volgt toch nog een verrassende wending. Kortom, een leuk boek!


ISBN 9045851717, Oorspronkelijke titel: Q&A , Vertaler: Titia Ram , Ingenaaid, 318 pagina's, Verschenen: juni 2004, Mouria

Dettie, oktober 2004

Reageren? Klik hier!