Boekenarchief R-S

Helene Smit

http://www.helenesmit.nl

 

altLot 33
Helene Smit


Als Helene haar huis wil gaan verkopen, vraagt Freek, de man van haar vriendin, of hij een kijkje mag nemen. Het huis is een jaren '30 pand, met veel glas in lood en andere kenmerken van de Amsterdamse Schoolarchitectuur. Vol bewondering voor het huis verbaast hij zich over het feit dat Helene het wil verkopen, maar het kan niet anders, het vergt nogal wat onderhoud.


Maar dan doet Freek een ontdekking waardoor het misschien toch anders kan: op zolder staat namelijk een heel bijzonder bureau. Het stond er al toen Helene het huis kocht, zo’n twintig jaar geleden, en eigenlijk heeft ze er nooit naar om gekeken. Maar als Cecile Verdier, vicepresident en art-decospecialist van Sotheby’s Parijs hoogstpersoonlijk vanuit Frankrijk wil komen kijken, en aangeeft dat het bureau veel geld waard is, komt Helene voor de keuze te staan: als het bureau verkocht wordt, kan en wil ze dan het huis aanhouden? Of zal ze toch haar droom waarmaken: met haar geliefde motor de wereld in te trekken? Haar kinderen zijn volwassen, daar hoeft ze niet voor te blijven…


Tot ze ontdekt dat haar dochter Fréderique een bijzondere band heeft met het bureau. Niet alleen heeft ze daar nooit iets van gemerkt, van de geschiedenis van het meubelstuk weet ze ook niets. Sotheby’s wil dat toch wel weten, want stel nou dat het door de nazi’s geroofd is? Het risico dat er rechtszaken volgen over het eigenaarschap wil het veilinghuis niet nemen.


Een spannende speurtocht volgt, en Helene ontdekt dat het bureau een magisch aura heeft. Maar wie heeft het bureau in het huis gebracht? Hoe lang staat het er al? Het verleden brengt bijzondere ontmoetingen, en er is iets met die naam Frederike…


Het bureau stond echt bij de schrijfster op zolder - zij vertelt in de ik-vorm - en het veilinghuis heeft het daadwerkelijk geveild in 2016. De boeiende verhalen over het verleden van het bureau vormen op zich al een spannend verhaal, maar door er nog wat magisch-realistische elementen in te verwerken, is het geheel nog leuker geworden. Ook verliezen we de realiteit niet uit het oog. Dit alles speelde in 2015, ten tijde van de aanslagen in Parijs.


Een verhaal dat de lezer meesleept. Het lijkt een sprookje, maar het was echt. Grotendeels dan. Het zal je maar gebeuren dat je zoiets vindt in je eigen huis!
Achterin wordt duidelijk gemaakt welk deel van het verhaal non-fictie is, maar je krijgt als lezer heel sterk de neiging te geloven dat er nog meer op waarheid berust.

Helene Smit (1964) is juriste en mediator. Dit is haar debuutroman. De vrouw op de cover is dochter Fréderique!


ISBN 9789492179920 | Paperback | 233 pagina's | Uitgeverij Paris Books | april 2018

© Marjo, 23 april 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER