Boekenarchief R-S

Karen Russell

altSwamplandia!
Karen Russell

Het leven was heerlijk op Swamplandia!, een pretpark gerund door de familie Bigtree. Moeder Hilola was de grote ster. Wanneer ze tussen de alligators zwom, zaten de tribunes vol. Het park liep goed en de drie kinderen Bigtree groeiden voorspoedig en gelukkig op. Maar toen werd Hilola ziek. Eerst dacht ze nog dat ze zwanger was maar het bleek eierstokkanker. Hilola stierf.

Nu Hilola er niet meer is, gaat Swamplandia! langzaam ten onder. Er komen steeds minder toeristen naar het eiland waar het park gevestigd is. Het lukt het gezin nauwelijks om het hoofd boven water te houden. Tot overmaat van ramp krijgen ze concurrentie. Het pretpark Wereld der Duisternis opent vlakbij de deuren. Chief Bigtree – de vader van het gezin – weigert zijn hoofd te laten zakken. Terwijl de schulden zich opstapelen blijft hij optimistisch. De zeventienjarige Kiwi kan het niet langer aanzien en vertrekt naar het vasteland. Hij neemt een baantje aan bij Wereld der Duisternis in de hoop genoeg geld te verdienen om Swamplandia! te redden.

De dertienjarige Ava en de zestienjarige Ossie blijven met hun vader en negenentachtig alligators achter op het moeraseiland. Ava maakt zich grote zorgen om haar zus. Ossie beweert namelijk een gave te hebben ontwikkeld. Ossie is ervan overtuigd dat ze kan communiceren met geesten en ze krijgt zelfs verkering met een dode leeftijdsgenoot. De tiener kan alleen nog maar aan haar spookvriendje denken en brengt haar dagen zwijmelend door. Chief Bigtree wuift Ava’s zorgen nonchalant weg. Volgens hem komt het allemaal wel weer goed.

Maar het komt niet goed. Wanneer Chief Bigtree op zakenreis moet en de twee jonge meisjes alleen op het eiland achterlaat, gaat het mis. Ossie raakt helemaal de kluts kwijt en Ava staat er moederziel alleen voor. De vreemdeling die aanbiedt haar te helpen blijkt alles behalve een reddende engel te zijn. Kiwi werkt zichzelf ondertussen nietsvermoedend uit de naad.

Swamplandia! is een uiterst gevoelige en indringende vertelling verborgen in een avonturenverhaal. Het leven van het gezin Bigtree lijkt vrolijk en gelukkig maar al snel ontstaan er haarscheurtjes in deze opvatting. De scheurtjes worden groter en groter. Langzaam maar zeker komt het werkelijke verhaal naar boven. Chief Bigtree heeft zijn naam en afkomst verzonnen en de kinderen die zo ongedwongen en vrij opgroeien zijn in werkelijkheid vies, ondervoed en ongeschoold. Ossie die geesten ziet kan wel eens kampen met een ernstige psychische aandoening. En welke vader laat zijn twee tienerdochters nu moederziel alleen achter op een afgelegen eiland?

Het verhaal wordt afwisselend verteld vanuit Ava en Kiwi. Het park van de familie Bigtree is bijzonder maar de concurrent kan er ook wat van. Wereld der Duisternis is een ronduit bizar pretpark met een luguber thema. Bezoekers worden er gepijnigd en het is ook niet bepaald een pretje om er te werken. Kiwi is een echte doorzetter. Hij en Ava zijn de helden in dit boek. Bikkels.

Het lezen van dit boek is een bijzondere ervaring omdat het een caleidoscoop aan gevoelens oproept. Het is bovendien één van de kleurrijkste verhalen die ik ooit gelezen heb. Swamplandia! is bruisend, ongeremd, meeslepend, ontroerend en hartverscheurend. Een prachtig boek.

ISBN 9789025437840| Paperback | 464 pagina’s | Uitgeverij Contact  | juli 2012
Vertaald door Theo Scholten

© Annemarie, 29 juli 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER