Boekenarchief R-S

Nina Roos

altNeem op
Nina Roos

Dertien verhalen, bijgelovig is ze niet, deze jonge vrouw die vooral tekent, maar nu haar debuutbundel met verhalen heeft uitgebracht. Gemiddeld beslaan die verhalen een pagina of tien.
In het laatste verhaal ‘Pagina 17’ probeert Tom te schrijven. Wat voor soort tekst, en of het voor een bepaalde doelgroep is, weten we niet, het enige dat duidelijk is, is dat de man geen word op papier krijgt. Hij zit thuis, met zijn zoon die hem steeds lastigvalt. Hij is huisman, en zijn vrouw heeft een druk leven waarin ze ook nauwelijks tijd inruimt voor Tom.
In de krant leest hij een stukje tekst met daarin de zin: ‘Probeer nieuwe dingen met nieuwe ogen te zien.’ Hij neemt het zich ter harte.


Dit is nog een verhaal met een kop en een staart, van sommige anderen kan ik niets maken. Dat geldt vooral voor de kortere stukjes. Het verhaal ’Halfjes’ bijvoorbeeld. Ik heb geen idee waar dit over gaat. Een vrouw slaapt in het appartement van een vriend. Zonder verdere uitleg. Althans niets dat het voor mij duidelijk maakt. Helaas geldt dat voor meer verhalen. Het zijn een soort momentopnames uit de levens van willekeurige mensen. Alsof je aan zo maar een voorbijganger vraagt: vertel eens wat je vandaag gedaan hebt, en daar dan een verhaaltje van maakt. En omdat de meeste mensen dan eerder negatief zijn dan positef krijg je dit soort schetsjes.
Wat je in alle verhalen proeft is namelijk een gevoel van ontevredenheid, een gevoel waar automatisch een verlangen naar ‘beter’ vast zit. ‘Beter’ is niet altijd bereikbaar, zodat bij een aantal verhalen een gevoel van onvrede zich ook meester maakt van de lezer.
Enkele verhaaltjes echter zijn wel positief, en dat zijn de verhalen waar een puber de hoofdrol heeft.
De jeugd heeft nog hoop zou je zeggen. Ze kunnen er nog wat van maken. Maar als ze eenmaal volwassen zijn, dan wordt het niks meer.
Nina Roos maakt soms leuke woorden: ‘zweetklam’, ‘kniezeer’, en ze stipt nogal eens onderwerpen aan die in lichte mate nog een taboe zijn, maar verder, tja…


Een deel van deze verhalen verscheen eerder in Hollands Maandblad.
Roos staat najaar 2011 op verschillende podia, onder meer bij het Geen Daden Maar Woorden Festival in Rotterdam en bij Crossing Border in Den Haag.


ISBN 9789061699989 | paperback | De Harmonie | oktober 2011

© Marjo, 9 november 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER