Boekenarchief R-S

Meg Rosoff

http://www.megrosoff.co.uk

Zie ook de recensies op Leestafel over de boeken van Meg Rosoff voor 13-jarige
en 15-jarige lezers

 

Jonathan gaat los
Meg Rosoff


Dankzij zijn oude schoolvriend Max heeft Jonathan een baan als copywriter gekregen. Maar ondanks alle briljante ideeën die Jonathan aanvoert, kiest de opdrachtgever steeds voor dezelfde aanpak. Kortom, het werk is enorm saai en het wordt ook nog eens slecht betaald. Gelukkig heeft hij een leuke, knappe vriendin, Julie, waarvan hij maar niet begrijpt wat ze in hem ziet. Julie is in alles zijn tegenpool. Zij is efficiënt, netjes, plichtsgetrouw, modern én ze is ook nog eens zeer succesvol in haar werk bij een online trouwmagazine.


Vriend Max vindt Julie helemaal niets, ze is volgens hem een plastic pop die praat. Ze heeft geen humor, ze is saai, heeft niets interessants te vertellen en zo weet hij nog veel meer 'fraaie' eigenschappen over Julie op te noemen. Maar de chaotische, altijd in zichzelf filosoferende Jonathan, die de ene gedachtekronkel na de ander heeft, vindt dat Julie hem op de rails houdt met haar zakelijke, koele nuchterheid. Jonathan weet dat Julie en zijn ouders willen dat hij zich als een volwassene gedraagt en dát is nu net het punt. Zijn geest is te speels en te wisselend om daaraan te kunnen voldoen. Maar met Julie in de buurt lukt het hem aardig. Toch, diep in zijn hart verlangt Jonathan naar een maatje, een vriendin die zijn gedachtestroom kan volgen, die begrijpt wat hem bezighoudt en wat hij nodig heeft om zijn warrige leven aan te kunnen.


Eigenlijk heeft hij die maatjes wel. Hij is gek op de lieve aanhankelijke Sissy, die hem altijd zo vol begrip kan aankijken. En ook Dante is hem zeer dierbaar. Dante is degene die altijd aanpakt, die orde op zaken weet te stellen, die altijd weet wat Jonathan nodig heeft. Maar, die twee grote vrienden zijn de honden van zijn broer waar Jonathan tijdelijk voor zorgt. Julie vindt ze niet leuk, wil ze liever uit huis hebben maar geen haar op Jonathans hoofd die daar over denkt. Hij kan niet meer zonder hun gezelschap. Hij houdt van ze, maakt zich zorgen om hen, zo gauw ze maar iets mankeren staat hij op de stoep van de dierenarts. Aan haar vertelt hij zijn filosofieën rond het gedrag van de dieren, en zij denkt er het hare van...


En dan kondigt Julie aan dat ze een prachtig aanbod heeft gehad. Als zij toestemming geeft hun bruiloft op livestream vast te laten leggen dan betaalt haar werk alles, de kleding, het feest, kortom alles! Ze kunnen trouwen! Dat is een totaal onverwachte ontwikkeling... Jonathan en vooral Max zijn in alle staten. Maar het is de onnavolgbare en mysterieuze, bijzondere collega Greeley die Jonathans gevoelens beter aanvoelt dan hijzelf...


Wat volgt is een heerlijk verhaal over Jonathan en 'zijn' twee honden. Zij zorgen met hun fijngevoeligheid én stoerheid voor Jonathan in plaats van andersom. Zij zijn het die Jonathan de weg wijzen in zijn chaotische, verwarrende bestaan. Want verwarrend is het!
Maar het zijn vooral de gedachtekronkels van Jonathan die hem tot zo'n leuk en bijzonder personage maken. Hij valt bijvoorbeeld als een baksteen voor allerlei soorten mensen en fantaseert gelijk een heel leven met hen erachteraan. Vaak vertelt hij het ook nog zijn fantasieën, met alle gevolgen van dien!  Je zit regelmatig met een brede glimlach zijn hersenspinsels te volgen. Ze zijn kostelijk!


De stijl maar vooral de sfeer heeft veel weg van het boek Het Rosie project en dat is bedoeld als compliment, net als in dat boek sluit je de onbeholpen maar o zo bijzondere hoofdpersoon in je hart en wil je alleen maar dat het goed met hem gaat. Dat hij gelukkig wordt...


Meg Rosoff groeide op in Boston en verhuisde na haar studie naar Londen. In 2004 begon haar schrijfcarrière met het internationaal succesvolle debuut Hoe ik nu leef, een wereldwijde bestseller, die ook werd verfilmd. Haar jeugdromans zijn prijswinnaars. Voor haar hele oeuvre ontving Rosoff de Astrid Lindgren Memorial Award 2016. Jonathan gaat los is haar eerste - zeer geslaagde - roman voor volwassenen.


ISBN 978024570843 | Paperback | 299 pagina's | Uitgeverij Luitingh-Sijthoff | 6 mei 2015
Vertaald door Betty Klaasse

© Dettie, 26 mei 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER