Boekenarchief R-S

Piet Snijders

Zie ook de Leestafel boekrecensie voor 12 jaar en ouder van het boek Double Crash geschreven door Piet Snijders

 

altTies van Tontjes
Piet Snijders

Het is 1964. Ties van Zummeren uit de Peel is het jongste lid van een gezin met negen kinderen. Hij is een lieve jongen maar ook een eersteklas klungel. De goede bedoelingen van de jonge Ties worden vaak tenietgedaan door de onbeholpen uitvoering ervan. Zo weet flapuit Ties meteen op zijn eerste dag op de ulo St.Stephanus een horde leraren tegen zich in het harnas te jagen. Ties zal later zeker niet terugverlangen naar zijn tijd op de ulo. Gelukkig maakt de daaropvolgende hbs-tijd veel goed. Wat een verademing na de benauwde jaren op de ulo. Samen met zijn vriendenschaar geniet Ties zorgeloos van het leven. De toekomst lijkt nog ver weg. Volwassen worden kan altijd nog.

Ties komt uit een warm nest. Moeder Tonna en vader Tontje houden van hun kroost. Helaas wordt Tontje regelmatig geplaagd door depressies. Verschillende behandelmethoden zijn al geprobeerd maar toch gaat het nog regelmatig mis. Dan is er geen land met de zwaarmoedige Tontje te bezeilen. Wanneer Tontje zwelgt in zijn depressieve gevoelens is het voor Tonna flink aanpoten. Het is hard werken om negen kinderen op te voeden.

Alhoewel het gezin van Zummeren het niet slecht heeft, is zuinigheid geboden. Een gezin van een dergelijke omvang brengt nu eenmaal veel kosten met zich mee. Als jongste telg van het gezin moet Ties het dan ook vaak met afdankertjes doen. Daar baalt Ties van maar hij laat zich niet kisten en weet geregeld een hippe look te creëren uit zijn tweedehandse garderobe. In 1968 is het wat Ties betreft tijd voor een brommer. Hij droomt van een supersnel exemplaar waarmee hij de blits kan maken. Helaas moet Ties zich tevreden stellen met de Magneet, een oude brommer die nog bij zijn zwager in de schuur stond. Er rest Ties niets anders dan zich te schikken in zijn lot. Op de Magneet komt hij overal waar hij wezen moet, alleen een tikkeltje later dan zijn vrienden.

Dan dient een eerste verliefdheid zich aan. Mariska heet het meisje in kwestie. Ties heeft het zwaar te pakken maar is allesbehalve een ervaren charmeur. Zijn eerste versierpoging loopt uit op een fiasco. Zal hij het hart van Mariska alsnog weten te veroveren?

Dit verhaal speelt zich af tussen 1964 en 1973. Aan het eind van het boek is Ties 21 lentes jong, een piepjonge volwassene. Dit is een vrolijk boek over opgroeien en de draai vinden in het leven. Over jongensstreken en eerste verliefheden. Een verhaal over vallen en opstaan, verkeerde keuzes maken en met de gevolgen moeten leven. Maar of Ties nu geplaagd wordt door grote of kleine zorgen, zijn kijk op het leven zal velen doen schaterlachen.

Al groeide ik zelf niet op in de jaren zestig, ook voor mij was dit boek een feest om te lezen. Als kind genoot ik al met volle teugen van de oude meisjesboeken van mijn moeder. Ties van Tontjes heeft ook dat kneuterige sfeertje waar ik toen zo van genoot alhoewel het allemaal, gelukkig, een stuk minder braaf is. Een boek waar jong en oud van zal genieten.

ISBN 9789028802148| Paperback | 287pagina's | Uitgeverij Europese Bibliotheek | november 2011

© Annemarie, 8 december 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Ties van Tontjes
Piet Snijders


Jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw.


Kleine Tieske is Ties geworden. Ties van Tontjes noemen ze hem waarmee verwezen wordt naar vader Tontje en moeder Tonna van Zummeren. Lazen we in  Tieske 'n minkukeltje uit de Peel over de grappige belevenissen van de onhandige jonge Tieske, dan kunnen we nu de verdere avonturen van hem volgen. Ties gaat inmiddels naar de middelbare school, de ULO (Uitgebreid Lager Onderwijs) en hij heeft er een bloedhekel aan. De leerkrachten treiteren hun leerlingen en de leerlingen doen hetzelfde bij de leraren. De hele ULO-jaren ervaart Ties als een moeizaam verlopende oorlog. Er zijn een paar verliefdheidjes maar ook heel zware vlinders in zijn buik om Mariska. Hilarisch is de manier waarop Ties aan Mariska duidelijk wil maken dat ze voor hem moet kiezen. Stuntelig als Ties altijd is, loopt zijn mooie plan helemaal mis, het wordt dan ook helemaal niets met Mariska.
Maar dan de HBS! Dat is een hemel op aarde na de verschrikkelijke beklemmende schooltijd. Ties geniet!


Moeder Tonna heeft ook zo haar problemen, de negen kinderen groeien tegen de klippen op en vader Tontje krijgt elke herfst een flinke depressie van de zorgen om zijn kinderen en het vele werk dat de boerderij vraagt. En dan komt Ties ook nog eens thuis met de vraag om nieuwe kleren omdat hij voor gek loopt in die veel te grote broek van zijn broer. Hoe meer kinderen de deur uit gaan, hoe minder last Tontje krijgt. De kinderen komen zo langzamerhand allemaal goed terecht en de kinderen steken op de boerderij ook flink de handen uit de mouwen.
Vader Tontje zorgt ook steeds voor, soms hilarische, verrassingen waar Ties af en toe gloeiend de pest over in krijgt maar ondanks zijn streken heeft  vader een goed hart. Als hij iets verkeerd doet probeert hij het wel steeds weer goed te maken op zijn eigen schutterige manier.
De vakanties waren niet zoals nu dat iedereen naar het buitenland gaat. Ties wil met vrienden kamperen maar zal zijn vakantiegeld zelf moeten verdienen door aardbeien of bessen te plukken. Natuurlijk doet hij dat! Zo ging dat in die dagen.
Ook breekt de leeftijd aan dat iedere jongen een (opgevoerde) brommer heeft. Zo'n brommer met hoog stuur is natuurlijk prachtig maar dat zit er financieel niet in voor Ties, dan maar wat anders... of toch niet.


Na de HBS gaat Ties studeren, hij heeft inmiddels zijn grote liefde gevonden. Zij is voor hem de ware, hij is stapelgek op haar.
Maar ja Ties gaat wel in de stad wonen en er wordt stevig gefeest waarbij vrouwen niet ontbreken... en sommigen zijn erg geraffineerd. Dat moet misgaan en dat gaat het ook. Ties heeft spijt als haren op zijn hoofd maar het kwaad is geschied.
Financieel is het ook niet alles. Vader Tontje kan ook niet alles ophoesten dus Ties moet aan de bak en vindt een studentenbaan die de vriendelijke Ties beter niet had kunnen nemen. En dan is er iets met Tontje...


Eigenlijk moet  je niets over dit boek zeggen. De jaren zestig en zeventig worden voor mensen die ze meegemaakt hebben herkenbaar weergegeven, wat erg leuk is.  Maar Piet Snijders beschrijft op zo'n unieke manier de belevenissen van Ties dat iedere poging om dat weer te geven wel moet stranden. Ties is een dromer, een naïeveling die af en toe ineens een uitschieter heeft waar iedereen versteld van staat. Bijvoorbeeld die keer na de laatste schooldag op de ULO wanneer hij de meest gehate leraar enorm op zijn plaats weet te zetten met een zeer directe opmerking. 
Ties sluit je onmiddellijk in je hart. Hij is oprecht en vaak verbaasd over zijn medemens én zichzelf. Ties is een gemoedelijke Brabander uit de Peel die vaak het leven neemt zoals het komt.
Het is zo'n boek waarvan je er minstens tien moet aanschaffen en weg moet geven waarbij je alleen zegt: 'Lees nou maar’.
Het kan niet anders dat er na lezing enthousiaste reacties op komen want je voelt je gewoon helemaal goed bij die ontwapenende, vriendelijke Ties!


ISBN 9789028802148 Paperback 287, pagina's, Uitgeverij Europese Bibliotheek november 2011

© Dettie, 27 november 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altTies van Tontjes
Piet Snijders

Wie Tieske nog niet kent: het is het verhaal van een leven in de Peel, in het onderhavige boek worden de jaren zestig beschreven, eerder in ’Tieske, een minkukel uit de Peel’ waren de jaren vijftig aan de beurt.
Tieske is de jongste, een nakomertje, in het elfkoppige gezin van Zummeren. Moeder Tonna houdt de boel grotendeels draaiende, omdat haar man Tontje vaak last heeft van depressies. Toch is Tontje goed in zijn werk: verzekeringsagent, en ze hebben het niet slecht. Zeker niet nu Tieskes broers en zussen groter zijn en al goed mee kunnen helpen op de boerderij. Eerder zijn broers naar de ulo gegaan, en Tieske droomt ervan: dat wil hij ook!
Maar de arme Ties is al meteen op de eerste dag van zijn middelbare schooltijd het mikpunt van spot. En erger: het doelwit van de leraren, die, wordt later verteld, niet bepaald de gedreven enthousiaste docenten zijn die je je als scholier wenst. Waar is de inspiratie voor de toekomst? Waar vind je meer dan de oppervlakkigheid van het bestaan? Nou, niet op de ulo. Later, op de hbs gaat het beter, maar in die tijd beginnen de hormonen pas goed op te spelen, en staan Ties’gedachten niet altijd naar leren.
En als hij met horten en stoten zijn diploma heeft behaald heeft hij geen idee wat hij nu moet. Hij is helemaal niet opgegroeid met het idee dat nu zo normaal is: middelbare school, verder studeren, een goede toekomst opbouwen. In zijn omgeving gaan nog steeds de meesten meteen werken, thuis of bij een ander. De ulo is al heel wat, maar met zijn hbs is Ties in een ander milieu terechtgekomen dan waar hij uit stamt. En hij weet zijn draai niet te vinden. Van thuis komt er weinig hulp, die weten het ook niet.
Als hij tenslotte besluit te gaan studeren, loopt dat dan ook bepaald niet op rolletjes. Hij is en blijft een boertje van buuten.


Het is een schets van het leven in de jaren zestig, roerige tijden, waar onze Ties met grote ogen naar kijkt, maar er nauwelijks door geraakt wordt. De kant van het studentenleven die meer draait om drank ziet hij wel zitten, maar de revolutie gaat toch aan hem voorbij. Zelfs met de vrije seks heeft hij moeite, opgevoed als hij is met katholieke strenge normen en waarden...
Natuurlijk zijn er de nodige amoureuze escapades, en en passant lezen we ook hoe het leven in de Peel verder gaat, maar het blijft, zoals in het eerste boek, vooral het verhaal van Tieske, met dertien ambachten, twaalf ongelukken. Al treffen de ongelukken hem niet altijd zelf.
Ik heb extra van dit boek genoten omdat een deel er van in mijn stad speelt, in de tijd dat ik daar ook studeerde. Ik weet dus uit eigen ervaring dat het allemaal écht zo was.  De kazerne is afgebroken, er is nu een groot park, maar de Watertoren staat er nog. De hogeschool is universiteit geworden.
Ik had Ties zomaar tegen het lijf kunnen lopen!


ISBN 9789028802148| Paperback | 287pagina's | Uitgeverij Europese Bibliotheek | november 2011

© Marjo, 30 december 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Pagina 1 van 2

<< Start < Vorige 1 2 Volgende > Einde >>