Boekenarchief R-S

Cynthia Ruchti

Schijn door mij
Cynthia Ruchti


De Amerikaanse auteur Cynthia Ruchti, die in de afgelopen jaren al veel boeken geschreven heeft, debuteert in Nederland met Schijn door mij waarin zij op een ludieke wijze weet weer te geven dat de verslavende aard van een verzamelaar niets anders dan frustratie kan opleveren. Zo wordt in Schijn door mij het verhaal van Allison beschreven.


Allison is een hoogopgeleide vrouw die zich niet kan bedwingen om in de vuilnisbakken van haar buren te graven, uit angst dat ergens in de diepten iets zal zitten waar ze niet zonder kan. Iets wat haar nodig heeft om het te ‘redden’. Iets wat op een dag nuttig kan zijn. In de praktijk vindt ze dat iets nooit. Maar het vermoeden dat het zou kunnen, is onweerstaanbaar voor iemand die te maken heeft met een verzamelstoornis. Logica verdwijnt naar de achterhoede bij die kans, die mogelijkheid, hoe vergezocht of onlogisch ook. Maar hoe is Allison zo geworden?


Het is de taak èn roeping van klinisch psychologe Camille, die naam heeft gemaakt als verzamelwoede-expert, om dit te ontdekken. Pas als zij dit weet, kan zij extreme verzamelaars, zoals Allison, helpen om hun leven weer op de rit te krijgen.


Haar cliënten komen hun huis niet meer uit en daarom zoekt Camille hen thuis op. Stapje voor stapje, met heel veel geduld, krijgt ze haar cliënten uiteindelijk zo ver om afstand te nemen van de verzamelde spullen. Die verzamelde spullen moeten verwijderd worden uit het huis. Daarvoor werkt Camille nauw samen met Eli Rand die een afvalbedrijf heeft. Eli heeft een bijzondere gave om in heel korte tijd een band op te bouwen met haar cliënten.
In de loop van het verhaal wordt duidelijk waarom Camille zich gespecialiseerd heeft in het begeleiden van mensen met een verzamelstoornis en waarom Eli zo snel contact kan krijgen met Camilles cliënten.


Voor mij als lezer duurde het even om in het verhaal te komen, omdat er in het begin zoveel informatie op je af komt. Na een paar hoofdstukken wordt het boek echter zo boeiend dat je het echt uit wilt lezen.
De verhalen van de cliënten van Camille en de gebeurtenissen uit haar eigen leven worden in Schijn door mij afgewisseld met de podcasts die Camille uitzendt om de verzamelaars en hun familie of vrienden te bereiken. De podcasts geven een hartverscheurende inkijk in het leven van verzamelaars en hun geliefden.
Cynthia Ruchti heeft met Schijn door mij een sterk verhaal neergezet waarin de karakters van de hoofdpersonen heel natuurlijk weergegeven zijn en het thema hoop door het hele verhaal heen schijnt.


ISBN 978 90 297 3103 4| NUR 302 | Paperback | 331 pagina’s | Uitgeverij KokBoekencentrum | oktober 2021
Schijn door mij is vertaald door Anja Keesmaat.

© Els ten Voorde, 11 januari 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER