Boekenarchief R-S

Robert Seethaler

Een heel leven
Robert Seethaler


Hij is een man van weinig woorden en snel tevreden. Als hij maar in 'zijn' bergen kan zijn dan is het goed. We hebben het hier over Andreas Egger, die in 1902 als vierjarig weeskind werd afgeleverd bij boer Kranzstocker die hem kleding en eten gaf, maar meer was er niet bij.


'Herinneringen aan de tijd daarvoor had hij niet en ook de  jaren erna, zijn eerste jaren op de boerderij van Kranzstocker, verdwenen op een bepaald moment in de nevel van het verleden.'


De door de boer mank geslagen Adreas groeit op tot een stille, in zichzelf gekeerde, hardwerkende arbeider. Een man van weinig woorden maar graag gezien vanwege zijn vele capaciteiten. Maaien, hooien, hout hakken, vee bijeen drijven, het maakt niet uit. Andreas doet het werk gewetensvol en zonder morren. Rond zijn negenentwintigste koopt hij een stuk land zo'n 500 meter boven het dorp, bouwt er een huis en wordt verliefd, op Marie. Maar zijn onbeholpenheid en zwijgzaamheid maken het hem niet makkelijk. Toch weet hij haar op een ontroerende manier het hof te maken. Uiteindelijk kan hij zijn geluk niet op. Na een heel bijzonder huwelijksaanzoek zegt ze ja. Zij is de liefde van zijn leven. Helaas is het geluk van korte duur.

We volgen de zwijgzame Andreas in zijn kleine wereld, hij kent de omgeving op zijn duimpje, elk pad, elke plant weet hij te vinden. Hij houdt van de stilte in de bergen. Maar tot verdriet van Andreas, ook in het Oostenrijkse dorp slaat de moderne tijd toe, met de komst van de kabelbaan is alles veranderd. Aanvankelijk zorgt het voor werk, maar later voor onrust, want dankzij dat ding weten de toeristen het dorp inmiddels ook te vinden.


Het leven van Andreas is niet makkelijk maar hij ondergaat het gelaten, het is niet anders. Andreas doet wat hij meent te moeten doen. Zelfs zijn tijd in de Russische bergen tijdens de oorlog neemt hij maar zoals het is. Hij zal wel moeten. Niet dat hij geen weet van alles heeft, zeker niet, hij voelt wel degelijk verdriet en pijn alleen toont hij het zelden.


Het aantrekkelijke van dit boek is de gebruikte, verstilde taal. Er staat geen woord teveel in. Andreas is een gevoelig mens maar ook gehard en rauw net als zijn woorden en gedachten. Die zijn ongepolijst maar wel met diepgang. Alles is puur aan Andreas en dat maakt dit boekje, dit verhaal, tot een prachtig te koesteren juweeltje. Meer moet er niet over geschreven worden, gewoon lezen en genieten.


Lees ook het interview bij Tzum


ISBN 9789023497813 | Hardcover 157 pagina's | Uitgeverij De Bezige Bij | maart 2016
Vertaald door Liesbeth van Nes

© Dettie, 28 september 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER