Boekenarchief R-S

Anne-Marieke Samson

altDe val van Jakob Duikelman
Anne-Marieke Samson


‘Daar staat hij. Zijn handen in de zakken, turend in de verte, tikkend met zijn voet op de maat van de muziek.’


Maak kennis met Jakob Duikelman, belast met het onderzoeken van oorlogsmisdaden op het openbaar ministerie. Het werk vult zijn dagen niet, hij is de spreekwoordelijke ambtenaar, met de benen op het bureau.
Hij neemt zijn werk en zijn baas niet erg serieus.
Op het thuisfront is er Mai, een Thaise, zijn tweede vrouw, die sinds kort de opvoeding van de nu veertienjarige dochter uit zijn eerste huwelijk op zich heeft genomen, maar die de hoop op een eigen kind nog niet heeft opgegeven. Jakob vertelt haar niet dat hij zich heeft laten steriliseren.
Ook als hij op een dag te horen krijgt dat zijn leven niet lang meer zal duren, houdt hij dat geheim.
Ook op kantoor weten ze het niet. Maar zoals dat gaat in het leven: er gebeuren dingen waardoor het geheimhouden steeds lastiger wordt.


In de tussentijd voelt Mai dat er met haar man iets aan de hand is. Ze heeft een vermoeden dat hij vreemd gaat, waarom doet hij anders zo geheimzinnig? Ze legt contact met Jakobs vriend, Sander. Van het een komt het ander.
En dochter Disi speelt een onverwachte rol als zij verliefd wordt op een Nigeriaanse schoonmaker.


Deze drie personages vormen om en om het vertelperspectief. Al lezende heb je een vermoeden dat er iets aan de kaak wordt gesteld: de individualisering van de huidige maatschappij, te weinig aandacht voor elkaar binnen het gezin, als ook de problematiek van een kindronselaar of zelfs het omgaan met een terminale ziekte.
Het is teveel en het wordt te summier uitgewerkt. Als de schrijfster zichzelf dan ook nog het verhaal in schrijft, valt eigenlijk wel iedere zweem van ernst wel weg.
Dat is aan de ene kant jammer, omdat je dus het verhaal niet serieus meer neemt, maar aan de andere kant kun je je dan overgeven aan een heerlijk absurd verhaal, waar de verrassende wendingen haast bizar te noemen zijn. Humor zit er volop in, alleen de titel al!


Al met al een verhaal waar je als een speer door heen leest, maar dat waarschijnlijk niet zal blijven hangen.


ISBN 9789029589505 |paperback |304 pagina's |Uitgeverij Arbeiderspers | september 2014

© Marjo, 14 februari 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER