Boekenarchief R-S

Maarten Schinkel

Drie


Als hij in het eerste hoofdstuk kennis maakt met Walter Bardinsky, heeft de lezer geen flauw idee wat hem te wachten staat. In wisselende hoofdstukken ontmoeten we drie mannen. Bardinsky lijkt een gewone man. Een journalist die schrijft in een tijdschrift dat gaat over 'de onmogelijkheden in de natuur'.
Zijn vriend is de advocaat Ernst Bessler. Vaak als ze elkaar zien hebben ze het over die ene avond waarop de veelbelovende carrière van hen beiden tot een vroegtijdig einde kwam. Walter was zanger van een band, Ernst de zaakwaarnemer, en na een fantastisch twee-uur-durend optreden had Walter de zaak totaal verprutst. Zoals hij nu maar niet schijnt te kunnen leren autorijden...
De tweede persoon is Berry, een junkie en een vrij succesvolle dief. Maar geen verlopen figuur: hij probeert de schijn op te houden door gezond te blijven eten en er verzorgd uit te zien.
Spike is een succesvolle zanger, hij wordt aanbeden door zijn vele fans.
Walter wordt uitgenodigd door een wetenschappelijk instituut ergens in Twente voor een interview met ene De Santis. Deze wetenschapper is aanhanger van een volkomen nieuwe en hoogst complexe benadering van de theoretische natuurkunde. Maar als Walter daar aankomt blijkt er toch iets anders aan de hand te zijn. Hem wordt gevraagd een week te blijven. Hij krijgt colleges over verbijsterende verschijnselen. De Santis beweert dat er veel meer dan de bekende vier dimensies zijn. Terwijl Walter ingewijd wordt, volgt de lezer ook Berry en Spike.
Als duidelijk wordt wat deze drie mannen met elkaar te maken hebben, ontwikkelt zich een spannend sciencefictionachtig avontuur, waarvan de implicaties onvoorstelbaar zijn.
De achterliggende ideeën houden je nog bezig lang nadat het boek uit is. De gebeurtenissen volgen elkaar vrij snel op, in een toenemende spanningsboog, die alleen af en toe onderbroken wordt door wetenschappelijke uiteenzettingen van De Santis, die ik persoonlijk niet altijd kan volgen. Maar de kern begrijp ik wel, en die is onvoorstelbaar, te fantastisch voor woorden... en toch... waarom niet?


"Bardinksky had geboft met deze baan. De meeste mensen om hem heen hadden een Plan. Hij niet. Hem overkwamen de dingen. Mensen zonder Plan mislukken meestal, maar hij was door een levensloop die achteraf van toevalligheden aan elkaar leek te hangen op deze plek terecht gekomen."


Pas als je het hele verhaal gelezen hebt, besef je wat hier eigenlijk staat. Dat is dan ook mijn Plan: dit boek nog eens te lezen.
Misschien is de taal en de stijl niet bijzonder, de rest is meer dan voldoende om te kunnen stellen dat dit een uitstekend debuut is.


Paperback | 270 Pagina's | Uitgeverij Meulenhoff ISBN10: 9029078685 | ISBN13: 9789029078689

© Marjo, juli 2008

Reageren? Klik hier!