Boekenarchief R-S

Floor van Rossum

Al dat kattengedoe
Floor van Rossum

Wat doe je als je als jong katje van acht weken gevonden wordt onder een struik en later geadopteerd wordt? Valentino Rossi, een zachtaardige, kleine, rode vrouwtjeskat, vertelt haar verhaal...

Ze vertelt hoe ze, nadat ze gevonden was, tussen leeftijdsgenoten werd gezet en hoe er af en toe een tweebener langs kwam die haar oppakte en aaide. Dat was best prettig maar vaak lag ze wel net lekker te slapen.
Ze vond het prima daar, ze had het lekker warm en kreeg haar natje en droogje. Maar toen kwam de dag dat ze werd geadopteerd door Bobby, een tweebener.
Bobby is aardig, ze woonde al samen met Bommel, een norse kater. Hij is een beetje sloom en een beetje saai. Ondanks zijn stugheid zijn Rossi en Bommel toch vrienden geworden. Maar de oude Bommel heeft ook niet het eeuwige leven.


Helaas, Bommel is niet meer. Bobby was verdrietig en ik ook. Hij was toch wel tof die ouwe.
Na een tijdje kwam mijn huidige vriend. Hij lijkt op een koe: zwart met wit. Maar het is een kater. Hij kreeg de naam Flo. Hoe verzin je het? Hij lijkt helemaal niet op een vlo. Misschien was het wel Floris en vonden ze de naam te lang.
Miauw!
Hij is wel ok. Maar hij is toch wel anders hoor!


Rossi heeft het erg naar haar zin. ’s Avonds zit ze vaak bij Bobby op schoot, als die naar de doos kijkt waar bewegende dingen in zitten.
Maar dan verandert alles…
Bobby loopt de hele tijd heen en weer en stopt van alles in kartonnen dozen, waar je overigens wel lekker mee kunt spelen. Het huis wordt steeds leger en dan wordt zij en Flo in een konijnenhok gezet! Ze schaamde zich rot. En dan worden ze in een grote doos op wielen geplaatst en dan gaat die doos bewegen! Bobby vertelt dat ze naar een mooi huis met een grote tuin gaan waar bomen in staan, daar kunnen ze dan in klimmen. Rossi is een binnenkat, ze heeft geen idee wat een boom of gras is!
Na heel lange tijd mogen ze uit het konijnenhok, ze zijn in Frans… maar tot Rossi’s grote schrik woont daar een groot monster op vier poten die steeds waf zegt.

Het komt nooit goed tussen het monster en Rossi. Ze vindt het monster zo eng dat ze nauwelijks ergens heen durft. Gelukkig heeft Bobby een dozenmuur gebouwd maar op schoot zitten of lekker rondlopen is er niet meer bij. Ze moet maar aan dat monster wennen… en dat lukt juist niet. Tot overmaat van ramp is Flo helemaal niet bang, hij en het monster worden zelfs vrienden! Rossi vindt hem maar een gemene overloper! Komt het nog wel goed met Rossi, ze voelt zich diep ongelukkig en heeft heimwee naar het rustige appartement. Heimwee naar de tijd zonder het monster.

Een leuk verhaal vertelt vanuit een originele invalshoek, de kat vertelt nu eens zelf over haar leventje. Vooral over hoe zij en haar vriend Flo de verhuizing naar Frankrijk ervaren hebben en wat zij verder allemaal beleven.
Als je zelf een kat hebt (gehad), herken je het gedrag van Rossi, die bij haar angst voor het monster bijna op haar buik door het huis kruipt of met grote verbaasde ogen naar het gras kijkt dat ze voor het eerst ziet. Rossi is een praatkat en kwebbelt wat af tegen Bobby, die gelukkig redelijk de kattentaal begrijpt. Flo is echt zo'n goedmoedige lobbes die gewoon zijn gangetje gaat. Rossi weet dat ze soms wel wat overdreven is, ze noemt zich een drama queen, maar dat monster is écht heel erg eng!
Grappig boekje, leuk om te lezen of cadeau te geven aan een kattenliefhebber, voor de prijs hoef je het niet te laten.


ISBN 9789461936219 Paperback 48 pagina's Afmeting 135mm x 215mm mijnbestseller.nl maart 2013

© Dettie, 22 maart 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER