Boekenarchief R-S

David van Reen

http://www.davidvanreen.nl

 

literatuur Engelen der wrake
een roman over Kenia


In Kibera, een sloppenwijk in de stad Nairobi met meer dan een miljoen inwoners, woont Beatrice, met haar twee dochters. Haar man is overleden. Ze woont in een compound, een redelijk beschermd gebied in een sloppenwijk. Beatrice verkoopt geroosterde maïskolven langs de weg.


Als zij geschept wordt door een BMW, met aan het stuur de zoon van een (zwarte) politiecommissaris, blijven haar dochters, veertien en zes jaar oud, alleen achter. De man, Godfrey Asunga, ontkomt aan vervolging, want corruptie viert hoogtij in Kenia. Net als prostitutie en geweld, drugs en aids, moord en doodslag, de mensen in Kenia zijn hun leven niet zeker. Ook het oudste meisje Vellah moet die wereld betreden als ze haar plan: het allerbeste voor haar zusje, waar wil maken. En dan kruist haar pad dat van de BMW-bestuurder. Ze zint op wraak.


Het verhaal is een zwak verhaal, maar daar gaat het ook niet echt om in dit boek. Van Reen wil een beeld geven van de verschrikkelijke strijd om het bestaan van de verschillende volkeren die in Kenia het hoofd boven water moeten zien te houden. Het lijkt een onmogelijke opgave. Zelfs goedwillende en integere mensen krijgen geen voet aan de grond.
Wat dan jammer is, is dat de schrijfstijl ook vrij zwak is. Het boek raakt niet vanuit de manier van vertellen, alleen door de feiten. Het is eenvoudig en snel verteld, geen diepgang. Dat had zo veel meer geboden. Maar voor lezers die meer willen weten over het leven in Kenia is dit boek prima. David van Reen vertelt dan ook uit de eerste hand. Hij komt zelf vaak in Kibera.


"Als ik in Nairobi ben, ga ik elke dag naar Kibera, ook omdat ik Keniaanse jongeren die dromen van een toekomst in de atletiek probeer te helpen. Ik ben er vertrouwd met de mensen, ik hou van de mensen van Kibera. Hun manier van leven en hun hoop op een betere toekomst inspireren mij."


Dat spreekt dan ook uit dit boek.


ISBN 978 90 445 12977 Hardcover 246 pagina's | Uitgeverij De Geus | april 2009

© Marjo, juni 2009

Lees de reacties op het Leestafelforum en/of reageer, klik HIER