Boekenarchief R-S

Ludovic Roubaudi

Circusmannen


Laat ik het gelijk maar eerlijk bekennen, ik viel op de cover van het boek. Het deed me een beetje denken aan Mariska de circusprinses, een door mij toentertijd zeer geliefd kinderboek. Ook de flaptekst sprak me aan, een vrolijk verhaal, niet te zwaar, daar had ik nu net zin in.
'Een roman als een levenslied' staat aan op de voorkant van het boek. 'Een roman waarvan Fellini zou dromen' staat op de achterkant. Of dat allemaal zo is laat ik maar in het midden, wel zijn er markante personages, maar dat het een prettig boek is, staat vast!


Het verhaal gaat over een groep mannen die als sjouwers werken. Dat wil zeggen dat zij circustenten opbouwen. Het zijn allemaal personen die het wel prettig vinden om op de achtergrond te blijven. Het publiek heeft nauwelijks weet van hun bestaan. De mannen hebben moeite met de wereld om zich heen en voelen zich in hun werk prettig en veilig. Onderling wordt er flink gescholden en af en toe gevochten maar toch vormen ze een eenheid naar buiten toe.
De sjouwers staan onder leiding van Marco, een bonk van een vent die er niet voor terugdeinst iemand een pak rammel te geven, maar de mannen weten dat hij dat alleen maar doet als ze het werkelijk verdienen.


Allen, op Marco na, hebben geen dak boven hun hoofd. 'De Belg' bijvoorbeeld slaapt in zijn auto, de verteller slaapt in het magazijn bij de tent.
Ze werken hard en zouden eeuwig zo doorgaan als er niet op een dag een hondje aan komt wandelen. Al snel krijgt het beestje de naam Kweenie...
De mannen zijn binnen de kortste keren weg van het hondje, om beurten zorgen ze er voor en gaan met het beestje wandelen. Kweenie blijkt gek op spelletjes en al spelenderwijs blijkt hij al snel allerlei kunstjes te kunnen doen.
Er wordt een deskundige bij gehaald en die herkent in Kweenie een sujet (een bijzonder tallentvol beest). Hij is bereid een ongelofelijke en uitstekende act in elkaar te zetten...
Marco, een ex-dompteur, ziet mogelijkheden, zijn grote droom is een eigen circus beginnen, en dankzij Kweenie begint iedereen in dit grote plan te geloven... Het lijkt er op dat Kweenie hen geluk zal brengen...


Een heerlijk verhaal. Op een mooie manier vertelt Roubaudi over de onderlinge verhoudingen en licht hij zogenaamd achteloos de lezer in over de achtergronden van de personages. Het is bijzonder te lezen hoe schijnbaar onverschillige mensen door een te realiseren droom gevoel van eigenwaarde krijgen.
Marco is de psycholoog van het stel. Hij weet feilloos de sterke kanten van iedereen naar boven te halen.
Op het eind van het boek gebeurt er iets totaal onverwachts...


Hardcover | 221 Pagina's | Uitgeverij De Geus ISBN10: 9044504274 | ISBN13: 9789044504279 Vertaald door Eef Gratama

© Dettie, augustus 2007

Lees de reacties op het Leestafelforum en/of reageer, klik HIER