Boekenarchief R-S

Anne Swärd

altPoolzomer
Anne Swärd

Jens en zijn moeder Ingrid keren Zweden tijdelijk de rug toe om vakantie te gaan vieren in Florida. Kaj, de halfzus van Jens, heeft de reis gewonnen door het insturen van een slagzin maar Jens heeft haar de tickets zonder pardon afgetroggeld. Jens heeft plannen die hij niet wil delen met zijn vrouw Lisette. Plannen die hij in Florida ten uitvoer gaan brengen. Zonder Ingrid. Die moet net doen alsof ze de vakantie gezamenlijk doorbrengen.

Kaj is volwassen maar kan niet alleen thuisblijven. Daarom keert Kristian terug naar zijn ouderlijk huis. Hij moet op Kaj passen. Nadat zijn moeder hem met Lisette betrapte is hij min of meer uit huis verbannen. Kristian moest weg zodat Jens de scheuren in zijn huwelijk niet op zou merken. Kaj is dol op Kristian. Te dol. Ze geeft om Kristian zoals een vrouw van haar geliefde houdt. Kristian voelt zich ongemakkelijk in de nabijheid van Kaj maar is tegelijkertijd verzot op haar. In de nabijheid van Kaj moet Kristian constant op zijn hoede zijn en opletten dat er geen grenzen overschreden worden.

Ingrid heeft Lisette verboden om naar het huis te komen zolang Kristian daar verblijft maar Lisette trekt zich daar niets van aan. Ze voelt zich in de steek gelaten door Jens en ze vindt het moederschap zwaar. Ze brengt dan ook regelmatig een bezoekje aan Kristian en Kaj. Kristian is blij met haar aanwezigheid en koestert nog steeds gevoelens voor Lisette maar Kaj ervaart haar aanwezigheid als een bedreiging. Ze merkt de verboden seksuele spanning tussen Kristian en Lisette op en is jaloers. En zo ontstaat een ongemakkelijke situatie.

Vader Jack is al lange tijd uit beeld. Hij kon het tijdens zijn huwelijk niet laten het bed met andere vrouwen te delen. Kaj is het resultaat van zijn verraad. Op een avond werd ze bij hem en Ingrid afgeleverd. Een piepklein bundeltje baby. Jacks dochter maar niet dat van Ingrid. Kaj is zich pijnlijk bewust van het feit dat de vrouw bij wie ze woont niet haar moeder is. Is dat de reden van haar vreemde gedrag?

Er is namelijk iets niet in orde met Kaj. Ze is wereldvreemd, een obsessieve verzamelaar, verliefd op haar halfbroer en agressief. Een psychische stoornis of een identiteitscrisis? Kaj weet niet wie haar moeder is en gelukkig weet ze ook niet onder welke omstandigheden ze is verwekt. Ook Jack is een vreemde snuiter. Hij houdt er ongewone opvattingen op na. Heeft Kaj zijn duistere gedachtes geërfd?

Poolzomer biedt een duister en intrigerend verhaal. Weemoedig. Wat heeft moeder Ingrid bezield? Waarom laat ze Kristian in haar huis logeren tijdens haar afwezigheid? Ze weet dat Kristian niet opgewassen is tegen de grillen van Kaj en bovendien is ook Lisette in de buurt. Kristian is een zachtaardige, vreemde man. Een kind in het lijf van een volwassene. Worstelt hij met zijn seksualiteit? Wanneer uiteindelijk alles uit de hand loopt is de vraag: wie is of zijn schuldig? En wiens verraad is het grootst?

Het verhaal wordt steeds vanuit een ander perspectief verteld. De zes gezinsleden komen allemaal aan bod en wisselen elkaar af. Poolzomer is een diepgaande, psychologische roman dat de lezer uitdaagt om de personages en de gebeurtenissen verder te analyseren. Ook dit boek behoort tot de eerste vier boeken van de nieuwe uitgeverij World Editions. Het is een verhaal om over na te praten en daarom is dit boek zeker ook geschikt voor leesclubs.

ISBN 9789462370265 | gebonden met leeslint | 256 pagina's| World Editions | september 2013
Vertaald door Edith Sybesma

© Annemarie, 28 september 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER