Boekenarchief R-S

Peter Stallone

Adam
Deel 1 - De vondeling
Peter Stallone


Als Richman, de schatrijke arts en milieuactivist, in januari 1990, op een bijzonder koude winteravond een mandje met een baby bij de voordeur van zijn landhuis vindt, weet hij niet hoe zeer dit kind zijn leven zal veranderen. In het mandje zit namelijk ook een brief waarin verzocht wordt het kindje, Adam genaamd, te laten opgroeien op het landgoed. De schrijfster van de brief weet namelijk dat Richman op zijn landgoed een prachtige tuin en een enorm woud beheert.


"Ik wil dat mijn kind deel wordt van de wereld die je hebt behouden binnen de muren van je landgoed. Laat hem het bevrijdende van de natuur ervaren en stel hem, tot hij er klaar voor is, niet bloot aan de materialistische wereld buiten de poorten."


En zo gebeurt het, Richman beslist dat Adam tot zijn eenentwintigste jaar het ommuurde terrein niet mag verlaten. Ondertussen wordt het kind zeer liefdevol opgevoed door de Jenny, een personeelslid van het landgoed.


Adam blijkt een bijzonder kind te zijn die in het bezit is van een uitermate scherp verstand. In feite is het een wonderkind. Hij neemt alles razendsnel in zich op en laat iedereen versteld staan over zijn kennis. Jenny kan zijn ontwikkeling niet bijbenen en al snel moet Richman leraren aanstellen die hem van zijn zeer gewenste leerstof moeten voorzien. Dit ondanks dat het feit dat het landgoed bekend staat als niet te betreden wegens een levensgevaarlijke straling veroorzaakt door een proef van Richman. Wat dus bij de lezer wel zijn vraagtekens oproept.  Adam vindt de kennis van zijn leerkrachten geweldig, maar ook zij moeten soms buigen voor de enorme kennis van het kind.


Buiten de lesuren is Adam altijd in zijn paradijs te vinden. Al snel weet hij alles over de flora en fauna van het uitgestrekte gebied en daarbuiten. Door zijn honger naar kennis verlangt hij ernaar buiten de muren van het landgoed te treden. Tijdens zijn lange wandelingen ziet hij in de verte de betonblokken van de stad. Hij zou dolgraag de bewoners willen ontmoeten en met hen van gedachten willen wisselen. Maar niemand wil en mag hem blootstellen aan de hardheid van het leven buiten het terrein. Adam weet dus alles uit boeken maar ervaart, buiten de planten en dieren, zelf niets van wat hij leest. Hij groeit op tot een heel zuiver mens die puur op zijn intuïtie afgaat. Zo ontwikkelt hij ook geneeskrachtige smeersels die wonderbaarlijk goed helpen.

Adam mag ook geen gebruik maken van internet en televisie kijken wordt ook verboden. Dit alles om hem zuiver te houden en weg van de boze buitenwereld te houden.
Daarom roept het wel vraagtekens op dat de leraren wél mogen komen en Adam later ook moet onderhandelen met mensen. Die mogen kennelijk wel.


Als lezer verwonder je je dus verder soms ook wel over het verhaal, bijvoorbeeld over het beeld dat van Adam opgeroepen wordt. Bijvoorbeeld in het begin is de beschrijving over de lichaamsgroei van Adam af en toe verwarrend. Het lijkt een kind van vier maar dan is hij ineens volgens de lichaamsbeschrijving nog maar een baby. Gaandeweg het boek wordt gelukkig wel wat consequenter en meer in harmonie omgegaan met de groei van de jongen. Zijn verstand is hem echter steeds ver vooruit.


Het mooie aan dit verhaal is dat Adam in een onbedorven wereld leeft, zoals Adam in het paradijs. Hij is niet beïnvloed door macht, geld of carrièreplanning. Het is een leven dat één is met de natuur en vrij is van afgunst of eigenbelang. Vooral de hoofdstukken dat Adam alleen is in de natuur zijn prachtig beschreven. Adam IS de natuur.
Het doet dan opnieuw ook vrij vreemd aan dat Richman, de milieuactivist, ineens een vorm van winstbejag navolgt met de smeersels van Adam. Het doet erg tegenstrijdig aan.
Deze gang van zaken stuit Adam zelf ook zeer tegen de borst.


Ondanks de soms rammelende logica in het verhaal boeide het verhaal mij toch en liet het leven van Adam mij niet los. Ik ben dan ook zeer benieuwd naar het vervolg.
Hopelijk verschijnt dat gauw.


Peter Stallone is idealist, ondernemer en wereldburger pur sang. Na zijn studies ondernemingsrecht en culturele antropologie reisde hij 27 jaar in Azië. Daar zag hij van nabij hoe onverantwoord de mens omgaat met Moeder Aarde. Peter onderzocht hoe welvaart en natuurbehoud samen kunnen gaan en studeerde in 2009 cum laude af in de humane natuurgeneeskunde. Momenteel woont hij in de jungle van Sri Lanka, waar hij in zijn ecologische tuinen thee en specerijen verbouwt.


ISBN 9789463654623 | Paperback | 332 pagina's | Uitgeverij Elikser | 21 september 2022

© Dettie, 6 december 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER