Boekenarchief R-S

Sue Reid Sexton

http://suereidsexton.blogspot.nl

 

altHet schoentje van Rosie
Sue Reid Sexton


De oorlog heeft het gezinnetje Gillespie al veranderd, de vader is weg. Lenny, de oudste dochter, 9 jaar, voelt hoe haar wereld op zijn kop staat. De gezelligheid is weg, haar moeder gedraagt zich anders. Het is maart, 1941, de oorlog nadert ook Schotland, waar Clydebank onder de schaduw van Glasgow ligt. Een klein industriestadje, waar het gezin Gillespie woont.


Lenny heeft haar eigen zorgen. Ze is de huissleutel kwijt, en ze weet niet waar haar vier jaar oude zusje is. Rosie is weggerend na pesterijen door een stel gemeneriken. Wat zal haar moeder boos zijn op haar, en ze knelt het schoentje van Rosie in haar hand, roepend en zoekend. En dan komen de 'moordbijen', zo noemt ze de Duitse bommenwerpers. Iedereen maant haar een schuilkelder in te gaan, maar dat kan niet! Ze moet Rosie vinden!


Sue Reid Sexton baseert haar eerste boek op de Clydebank Blitz, waarbij het stadje zo goed als volledig verwoest werd. De setting klopt vrijwel geheel, sommige personages hebben echt geleefd, maar het is en blijft een fictief verhaal. Lenny heeft niet bestaan.


Maar er zullen veel mensen zijn die zich herkennen in dit verhaal, dat ook de sociale achtergronden van die tijd beschrijft. Er is bijvoorbeeld die alleenstaande man, meneer Tait, een boze meneer met een stok, noemt Lenny hem, in de wetenschap dat haar moeder een hekel had aan hem. Waarom, dat weet ze dan weer niet, maar ze wil niet dat deze meneer Tait haar helpt. Hij is evenwel geduldig en weet het toch voor elkaar te krijgen dat ze hem gaandeweg gaat vertrouwen. Ze laat zich meevoeren naar de heuvels waar ze veilig zullen zijn. Waar de overlevenden allemaal naar toe trekken. Maar Lenny moet Rosie vinden en steeds opnieuw ontsnapt ze aan de aandacht van de volwassenen. En ziet dan dingen die ze niet had moeten zien: de vreselijke puinhoop van een verwoeste stad, waar de slachtoffers nog niet allemaal gevonden zijn. Waar is Rosie toch? En… waar is haar moeder?


Sue Reid Sexton woont in Glasgow, en werkte daar onder oorlogsveteranen en andere getraumatiseerden. 'Het schoentje van Rosie' is haar debuutroman. Ze beschrijft dit voorval door de ogen van dit kind, dat nauwelijks begrijpt wat er allemaal gebeurt, maar door de omstandigheden razendsnel volwassen wordt. Dat heeft Sexton heel goed gedaan! Als er woorden zijn waarvan de lezer zou kunnen opmerken dat het geen woorden van een kind zijn, gebruikt Lenny ze 'omdat haar vader – of haar moeder, of wie ook – dat woord ook gebruikte'.
Lenny interpreteert als een kind, en dat levert mooie dubbele scenes op: ze voelt wat zij beleeft, maar je weet als volwassene ook hoe het echt zit.


ISBN 9789023996903 | paperback| 120 pagina's | Uitgeverij Mozaïek| december 2016
Vertaald uit het Engels door Els van Enckevort

© Marjo, 16 november 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER