Boekenarchief R-S

Roel Smits

http://www.roelsmits.nl

 

Honderd procent mens


Het 205 pagina's tellende debuut van Roel Smits bevat acht verhalen.


Het titelverhaal Honderd procent mens gaat over Albert Lanters, een man die met vervroegd pensioen is, zijn functie werd opgeheven. Zijn vrouw Betty is echter een nieuw leven begonnen. Ze is vegetarisch gaan eten, de televisie ging de kamer uit, boeddha kwam er in, en ze is stervensbegeleider geworden. Diep in zijn hart is Albert een beetje jaloers op alle aandacht die zijn vrouw aan anderen geeft.

"En dan nu het nieuwe huis. De kleine witte cottage aan de rand van een naburig dorp waar ze gehuld in dekens hun oude dag zullen slijten, in contact met de aarde en de seizoen, omringd door koeien en ganzen en achterdochtige boeren."


Dat nieuwe huis is de reden dat Albert met Betty naar de vuilstortplaats is gereden met een auto vol 'rommel' waar 'alles van vroeger, de oude ballast' de container in gaat. Daar stoot Albert zijn knie wat een venijnige, stekende pijn oplevert. Albert voelt zich een gelijk een stakker, strompelt naar de auto en probeert de aandacht op zich te vestigen wat hem niet lukt. Zijn vrouw staat met een weduwnaar te praten, zijn dochter die belt heeft geen interesse in zijn pijnlijke knie, en zo stakkert hij een beetje voort. Uiteindelijk gaan ze toch naar het ziekenhuis en wat hij daar ziet maakt dat hij snel weer buiten staat. De pijn in zijn knie is plotseling erg dragelijk geworden!
Op zich een leuk verhaal maar er gebeurt wel érg veel in die achtenvijftig pagina's. Het einde is tamelijk onwaarschijnlijk.


Maar zoals altijd in verhalenbundels zijn er ook verhalen die er uit springen zoals Het witte hondje Audrey. Dit verhaal heeft alles in zich.
In feite gaat het over een man, Victor, die erg veel moeite heeft met het feit dat bij zijn vrouw haar beide borsten geamputeerd zijn en ze ook geen kinderen zullen krijgen. Maar het verhaal wordt zo verteld dat het niet dramatisch overkomt. Victor en Yolanda gaan naar de verjaardag van Victors moeder met het, pas aangeschafte, hondje Audrey. Daar zijn ook aanwezig zwager Sjaak en zus Ricky die er een holistisch levenshouding op na houdt. Sjaak is het goedmoedige recht-voor-zijn-raap type die in zijn onschuld opmerkingen plaatst die pijnlijk kunnen zijn maar juist door zijn directheid wel voor veel duidelijkheid zorgt. Ricky is hartverwarmend met haar zorg voor Yolanda. Victor vindt de holistische benadering van Ricky maar hocus-spocus gedoe, toch levert dat juist wel de luchtige elementen in het verhaal op.


'Je doet zo stijf vanavond Vic,' zegt Ricky als ze weer terug is. 'Wat jij nodig hebt is een rutielkwartslegging. Met dubbeleinders.'


Maar Audrey, het hondje, is dé attractie van het verhaal. Natuurlijk is het beestje gelijk gek op de goedmoedige Sjaak maar ronduit hilarisch zijn de gebeurtenissen bij de buurvrouw... Arme Victor weet zich geen raad.
Mooi verhaal waarin ook veel gebeurt maar in dit verhaal klopt alles, de personages zijn zeer herkenbaar, ze léven en juist door de uiteenlopende karakters past alles goed in elkaar.


Ook zeker vermeldenswaard is het korte verhaal Steeds schever. Een mooi klein juweeltje.
De verdere verhalen wisselen zowel qua inhoud, lengte en kwaliteit zoals in alle verhalenbundels. Ze zijn prettig leesbaar maar ik merkte dat ze niet echt blijven hangen.


Paperback 224 blz. ISBN 978 90 468 0307 3 januari 2008 Uitgeverij Nieuw Amsterdam

© Dettie, januari 2008

Reageren? Klik hier! 

 

Honderd procent mens


Een verhalenbundel, met een achttal verhalen, van heel verschillende lengte.


Echt korte verhalen zijn 'Dode hoek' en 'Steeds schever'. In het laatste verhaal ontmoeten twee eenzame mensen elkaar op een reünie. Hoop vlamt op, en misschien, heel misschien wordt het nog wat. In het eerste verhaal is de hoop al lang vervlogen, een man en een vrouw die niets meer met elkaar kunnen delen, maar wel twee kinderen hebben. Op zijn eigen manier probeert de man er nog wat van te maken.
Honderd procent mens is het titelverhaal, en gaat eveneens over een man die niet gelukkig is, terwijl de mensen om hem heen allemaal hun draai lijken te hebben gevonden en ze hebben hem blijkbaar niet nodig. Hij vindt zichzelf heel zielig, vraagt zich af of hij wel voor vol wordt aangezien.
Zo is in ieder verhaal iemand die zich niet helemaal happy voelt, en die als hij de kans ziet daaraan iets probeert te doen. Het is niet een actief zoeken naar een uitweg, maar meer de kans grijpen als die zich aandient. Gewone mensen die handelen op het juiste moment. Ze zouden je buren kunnen zijn, nee, je zou het zelf kunnen zijn...


Ik vind persoonlijk het verhaal 'Het berenbad' het meest geslaagd. Het is origineel, heeft een bepaald soort droge humor in zich. Ook hier draait het om een man die niet lekker in zijn vel zit en ook hier is de ontknoping is net iets anders dan je zou verwachten. Goed debuut...


Paperback 224 blz. ISBN 978 90 468 0307 3 januari 2008 Uitgeverij Nieuw Amsterdam

© Marjo, juni 2008

Reageren? Klik hier!