Boekenarchief R-S

Heidens altaar
Ulises Segura

Zes
verhalen, met een vreemd soms magisch tintje. Als je een genre moet kiezen, neem dan magisch realisme.


In het eerste verhaal Reygerswael spreekt een vader zijn zoon toe die zijn bord niet leeg wil eten. Hij vertelt over zijn eigen jeugd, toen hij uit sympathie met Bobby Sands (Lid van de IRA. Hij werd bekend doordat hij overleed als gevolg van de Noord-Ierse hongerstaking van 1981) zelf niet at. Het niet-eten wordt een aanleiding voor het verhaal over zijn broer, die Bobby genoemd wordt, naar Bobby Sands. De verteller heeft een akelig avontuur beleefd met zijn broertje en een gemene neef.


Het tweede verhaal – het mooiste – heet De Grootte van een Duimspijker en gaat over rouw. Terwijl dat gaandeweg duidelijk wordt, weet de lezer niet meer in hoeverre hetgeen hij beschrijft echt is.


‘We doen allemaal wel eens domme dingen, waar we niet trots op zijn, die we eerder willen weglaten.’ Ze wreef met haar duim over zijn voorhoofd en zei: ‘Al jouw herinneringen zitten hier veilig opgeborgen. Met de tijd verwelkt langzamerhand het sombere geheugen, en da’s een zegen, nooit een vloek.’


In Het Jubileum verandert het leven van twee mensen die in een oud huis wonen onherroepelijk als er op een feestdag, het jubileum, vuurwerk ontploft schijnt te zijn in de kelder. Ze vinden een jongen, meer dood dan levend. Wat is er gebeurd? Maar ook: waarom nemen deze twee mensen die beslissing?

Bladmaskers lijkt op het eerste gezicht een luguber verhaal. Maar eigenlijk is het heel liefdevol. Een verhaal over schepping, iedere keer weer.

Eigenlijk laten de verhalen zich niet navertellen. Ze zijn op zijn zachtst gezegd eigenaardig. Magisch, wonderlijk, griezelig, maar met een realistische inslag. Je begint aan een verhaal over normale mensen, die vervolgens iets meemaken of iets doen wat niet echt normaal is. Maar toch wel logisch.
Meestal dan. Ze gaan over vertrouwen, maar ook over verraad. En na ieder verhaal moet je even bijkomen en bedenken: wat heb ik nu eigenlijk gelezen?

De titel? Ik doe een gooi: Het concept van het heidens altaar is ontstaan in Zuid-Europa uit een heidens gebruik, waarbij een viering werd gehouden op het graf van een overledene. Dat is wel een element dat je in de meeste verhalen terugvindt: iemand is er niet meer, en wordt op de een of andere manier herdacht.

Ulises Segura debuteerde bij In de Knipscheer met de verhalenbundel De mooie mond van Bobby Cespedes, de eerste uitgave in de Extaze-reeks. De bundel werd genomineerd voor de ANV Debutantenprijs in 2017.Dit is zijn tweede verhalenbundel.
Ulises Segura (1973, Aalst) is jurist, hij schrijft onder een pseudoniem.


ISBN 9789493214545 | paperback | 142 pagina's | Uitgeverij In de Knipscheer | november 2021

© Marjo, 13 maart 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER